Rutts tankespinn og ME-nyheter

Det meste av det siste innen biomedisinsk forskning på ME

Lillestrøm Helseklinikk vil forske på XMRV-viruset

Hentet fra Lillestrøm Helseklinikks hjemmeside:

«Per idag jobber vi med å få til en diagnostisering av det nye XMRV viruset. Hvilken klinisk betydning dette vil ha er fortsatt usikkert og det er mange spørsmålstegn omkring viruset. Jeg gjør mitt beste i å oppdateres til enhver tid til det beste for pasientene. Samtidig vet vi at den immunologiske støtte behandlingen vi per idag tilbyr er effektiv og vi fortsetter som tidligere med de gamle behandlingsprotokollene.
Endel av de immunologiske markørene vi foretar på klinikken (i tillegg til endel andre prøvesvar) peker imot et retrovirus på mange pasienter. Dette er noe vi håper å kunne sette i forskningssammenheng så fort som mulig. Vi håper dette vil etterhvert bli en del av den felles forskning som foregår de neste årene omkring retroviruset og de immunologiske funnene som er kommet hittil på denne pasientengruppe.
Skal holde dere oppdatert!
Dr Mette»

11 responses to “Lillestrøm Helseklinikk vil forske på XMRV-viruset

 1. Funkster 19.10.09, kl. 09:46

  Heisann Rutt 🙂

  Kom over denne ved en tilfeldighet:

  Ockhams barberkniv

  Ockhams barberkniv er et prinsipp laget av filosofen og teologen William av Ockham.

  Prinsippet sier at hvis man har to mulige teorier eller forklaringer, og begge stiller likt, da er det mest sannsynlig at den enkleste stemmer. Ockham sa det slik: — Pluralitas non est ponenda sine necessitate – «Mangfold bør ikke anslå nødvendighet» eller «Entiteter bør ikke bli mangfoldiggjort utover nødvendighet.»

  Et eksempel: Etter en stormfull natt finner du to trær blåst ned på et jorde. Hvordan har dette skjedd?

  De kan ha blitt blåst ned av vinden.
  To meteoritter kom samtidig fra det ytre rom, traff og felte trærne, kolliderte direkte med hverandre og fordampet (derfor ingen materialrester).
  Begge forklaringene er mulige, men sistnevnte er høyst usannsynlig og mye mer komplisert. Ifølge Ockhams barberhøvel er det da mest sannsynlig den første forklaringen som stemmer.

  Dette prinsippet er mye brukt i økonomi, medisin og vitenskap. Slike vitenskaper bygger grunnleggende sett på forholdet mellom empiri (foreliggende informasjon om den reelle verden) og sannsynlighet. Følgelig er Ockhams barberhøvel både viktig og uunngåelig i de sammenhengene.

  ***

  Tror denne tenkningen må ha vært delvis eller helt fraværende hos de som har plassert ME/CFS-pasienter i en sykdomskategori tilsvarende psykisk lidelse, og deretter forsøkt å forklare sykdomsbildet ut fra dette. Hva skulle tilsi at et menneske skulle frivillig legge seg ned i et mørkt rom i total isolasjon i årevis?

  Et ordtak sier: Hvis det ser ut som ei and, går som ei and, og klukker som ei and, ja da er det sannsynligvis ei and.

  Omskrevet: Hvis det ser ut som pasienten har et virus, det oppleves som et virus, og symptomene ligner på et virus, ja da er det sannsynligvis et virus.

  Ref. dette dokumentet har jo de sensoriske symptomene vært kjent og beskrevet lenge:

  http://74.125.77.132/search?q=cache:nyt7P9qnHEcJ:www.me-forening.no/index.php%3Foption%3Dcom_docman%26task%3Ddoc_download%26gid%3D93+me+sentralnervesystemet&cd=1&hl=no&ct=clnk

  Det er mye jeg ikke skjønner av denne sykdommen, men jeg skjønner enda mindre av hvordan det er mulig at så mange kompetente mennesker i mer enn 25 år kan ha tatt så totalt feil?

  Sofahilsen fra Funkster 🙂

  • Rutt 19.10.09, kl. 12:19

   Hei Funkster!
   Ja, hvorfor skal man gjøre det så vanskelig? Å komplisere ting kan ofte gjøre at man beveger seg lengre og lengre fra kjernen i en sak. Til slutt ser man ikke skogen for bare trær.. Jeg likte Ockhams barberkniv prinsippet, tror det er veldig mye sant i det!!

   Det er ikke lett å forstå hvordan forståelsen av ME kan ha blitt så feil, blandt mange i så lang tid. Jeg kan ikke dette i detalj, men ME har en lang historie, hvor det er involvert MYE makt, prestige og penger. Bla er det en lang historie hvor forsikringsbransjen betalte store summer til psykiatrien for å få «psykiatrisert» sykdommen, jeg mener dette skjedde i Storbritania. Dette kan Petterblogg og Selsius (du finner de i bloglisten min øverst til høyre) mye om.
   I Norge har vi jo kompetansesenteret som er «kuppet» av psykiatrien (ref: Saugstad), og dette senteret fungerer jo som en rådgivende instans for leger i Norge. Deretter kom jo LP på banen, og påstod at de kunne kurere alle med ME ved hjelp av mentale teknikker. Det som etterhvert har kommet frem er jo at resultatene baserer seg på dokumentasjon hvor deltagerne nærmest «må» si at de har blitt friske. Hvis de ikke gjør det, bekjenner de seg syke ved å «gjøre» ME.
   Det er ganske interessant og skremmende, på en gang..

   Ha en fin dag, Funkster!!

   Klem

 2. ella 19.10.09, kl. 11:38

  Ble glad jeg nå! Håper Lillestrøm helseklinikk kommer i gang med forskning på retrovirus.

  • Rutt 19.10.09, kl. 12:29

   Hei Ella!
   Jeg ble også glad når jeg leste dette! Vi trenger mer forskning! Vi får håpe at det etterhvert også blir bevilget noen penger så det kan skje effektivt og raskt.
   Ha en fin dag!
   Klem

 3. selsius 19.10.09, kl. 13:47

  Høres ut som er veldig klokt valg! Skulle ønske disse ordene kom fra helseministeren. Det er jo ikke bare WPI som har funnet avvik hos ME-Pasienter som kan forklares med dette viruset. Det er et samarbeid mellom USA og Canada som har pågått en stund. De skulle finne ut hvorfor immunforsvaret er endret. De hadde funnet ut at immunforsvaret hadde en lavgrad kronisk aktivering, og de var forandringer i hvordan immunceller kommuniserer på. Svaret på det kan jo fort vise seg og være XMRV!.

  Faktisk så kan de fleste funnene som er gjort tidligere forklares med dette viruset! ’Så det er ikke rart at disse som har forsket på ME i 20+ år, er veldig oppglød over dette funnet.

  • Rutt 19.10.09, kl. 16:43

   Hei Selsius!
   Ja, tenk om det hadde vært helseministeren som hadde vært så interessert i å forske og bidra til å finne ut av alle forhold rundt viruset!
   Vi kan jo håpe at oppropet og resultater av all tidligere forskning kan løse litt på lommeboken til den nye helseministeren..
   Det kan godt være at det meste av det vi ME-pasienter sliter med kan spores tilbake til viruset enten primært eller sekundært. Det blir meget spennende å se!
   Klem

 4. ~SerendipityCat~ 20.10.09, kl. 17:18

  Dette var jo utrolig gode nyheter! Håper det kommer til Lillestrøm snart da! 🙂

 5. alva 20.10.09, kl. 20:23

  Hei Rutt.
  Tusen, tusen takk for hilsenen på bloggen min.
  Jeg er klar nå og gleder meg veldig.
  Reiser i morgen.
  Dette blir spennende og jeg er så glad for at jeg bestemte meg for dette.
  Vi snakkes!
  Tusen klemmer til søte deg.
  Alva

  • Rutt 20.10.09, kl. 21:10

   Hei Alva!
   Dette blir veldig, veldig spennende! Jeg ønsker deg masse lykke til! Håper du ikke blir altfor sliten av reisen, du får legge inn noen «hviledager» når du kommer hjem igjen!
   Gleder meg til å få rapport 🙂
   Klem

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: