Rutts tankespinn og ME-nyheter

Det meste av det siste innen biomedisinsk forskning på ME

Klassekampen 04.08.10: Prof. Ola Didrik Saugstads svar på kritikk fra Øystein Johansen

«AV OLA DIDRIK SAUGSTAD: Øystein Haarklau Johansen har 31/7 et innlegg i Klassekampen om ME og XMRV. Det er flott at norske mikrobiologer interesserer seg for ME og følger med i utviklingen, men innlegget blir dessverre litt skjevt når han skriver::

«Både medisinprofessor Ola Didrik Saugstad og Laila Dåvøy (KrF) er i overkant raskt ute med full støtte til siste lanserte hypotese, nemlig at ME skyldes infeksjon med viruset XMRV». Jeg vet ikke hvor Johansen har det fra at jeg skulle ha gitt full støtte til hypotesen om at ME skyldes infeksjon med XMRV? Jeg uttalte meg da ikke om dette i intervjuet med meg i Klassekampen. De motforestillingene Haarklau Johansen lister opp er vel kjente og selvsagte for dem som er interessert i dette feltet. Ved å tillegge meg forenklete holdninger og meninger, er dessverre Haarklau Johansen med på å polarisere den norske ME debatten.

Ola Didrik Saugstad»

Les det HER

6 responses to “Klassekampen 04.08.10: Prof. Ola Didrik Saugstads svar på kritikk fra Øystein Johansen

 1. Rutt 04.08.10, kl. 14:09

  Kommentar til:
  Klassekampen – 31.07.2010 AV ØYSTEIN HAARKLAU JOHANSEN

  Johansen uttaler at” XMRV er et av mange virus som er foreslått som årsak til ME”. Det han hopper bukk over er at XMRV er et retrovirus som er det tredje som har smittet mennesker. De to andre forårsaker henholdsvis Aids og Blodkreft. Hva får han til å tro at dette tredje viruset ikke skader de infiserte. Om det er årsaken til ME eller ikke er egentlig uvesentlig, det som er interessant nå er om helsemyndighetene(som er tause) tilrettelegger og betaler for testing av de pasientene som ønsker det. Nå skapes bare redsel og forskjeller mellom de som betaler privat for testing og de som ikke har råd.
  Helsetilsynet opptrer skammelig. All den tid det finnes medikamenter mot XMRV.

  Kommentar av Jon — 04.08.10 @ 12:58

  • Rutt 05.08.10, kl. 11:32

   Hei Jon!
   Jeg er helt enig i at Helsemyndighetene burde ha en mye mer offensiv holdning til XMRV, uavhengig av assosiasjonen til ME. Sannsynligvis vil studier som De Meirleir/LHK nå er i gang med på norske pasienter vise en stor andel XMRV smittede nordmenn og det vil bli meget spennende å se hvordan Helsedirektoratet vil forholde seg til dette.
   Takk for god kommentar!
   Mvh
   Rutt

 2. Måne 04.08.10, kl. 19:26

  Heia Ola Didrik Saugstad! 🙂
  Det er flott at han ikke gir seg!
  Er helt enig med deg Jon, håper det offentlige helsenorge våkner snart!

 3. selsius 04.08.10, kl. 21:40

  Jeg tror de hadde tatt dette mer seriøst om det ikke var linket opp mot ME. Jeg tror det… Det kan bli en meget dyr lærepenge. Helsedirektoratet mangler tydeligvis litt dømmekraft. Sist vinter hadde de store problemer med svineinfluensa, og reagerte litt i overkant med vaksiner og annet. Mens det da sirkulerer et nyoppdaget retrovirus, så gjør de ingenting! Det er merkelig i grunn…

  Det kan heller ikke bagatelliseres som nok et virus i ME sammenheng, som bl annet Wyller sier på NRK radio. Det er underlig og høre leger sier det, for det er veldig stor forskjell på et retrovirus og f. eks HHV4 og HHV-6 som er blitt satt i sammenheng med ME før.

  • Rutt 05.08.10, kl. 11:35

   Hei Selsius!
   Jeg tror også at XMRV helt sikkert ville bli tatt mer seriøst om det ikke var ME det var assosiert med. Det er tragisk men mest sannsynlig sant.
   Jeg tror det vil bli mye kamel-svelging etterhvert..
   Håper du har det bra!
   Klem

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: