Rutts tankespinn og ME-nyheter

Det meste av det siste innen biomedisinsk forskning på ME

Klassekampen 18.08: XMRV også i Norge

Hentet fra retriever-info:

«AV BENTE AUSTBØ

Jeg setter stor pris på at Klassekampen har skrevet om utmattelsessyndromet ME og retroviruset XMRV, og er uenig med Øystein Haarklau Johansen, som i Klassekampen 31. juli skriver at oppslagene er misvisende og at man bør vente med å teste blodgivere.

XMRV er et retrovirus. Per i dag kjenner vi kun til to andre retrovirus hos mennesker, hvorav ingen er harmløse. HIV er koblet til AIDS, HTLV til leukemi, eller blodkreft. Det er dermed stor sannsynlighet for at også XMRV vil føre til svekkelse av immunsystemet slik de to andre retrovirusene gjør. Det forskes på en sammenheng mellom XMRV og a) prostatakreft hos menn, og b) ME. Sammenhengen mellom XMRV og prostatakreft er meget sannsynlig, og ettersom nye studier gjøres, ser det ut til at det samme gjelder koblingen til ME.

Spørsmålet er ikke om man skal kontrollere blodgivere kun på grunn av umiddelbar fare for å spre ME, men på grunn av faren for å spre et retrovirus som man per i dag ikke kjenner rekkevidden av.

Koblingen mellom ME og XMRV ble først oppdaget av Whittmore Peterson Institute (WPI) i USA og publisert i oktober 2009. De neste studiene som Haarklau Johansen nevner, klarte ikke å bekrefte den samme koblingen. Forskerne ved WPI har imidlertid pekt på at man der a) ikke benyttet samme testmetoder og b) ikke benyttet like diagnosekriterier for utvelgelse av pasientgruppe. Interesserte kan finne detaljene rundt dette på WPIs websider. Enkelt sagt: Dersom man skal gjenskape en vitenskapelig studie, så må man i hvert fall ta i bruk de samme kriteriene og testmetodene. Det ble ikke gjort, noe som ikke nevnes når forskningen omtales, slik at inntrykket mange har er at WPI tok feil.

Imidlertid er det andre som har bekreftet WPIs funn. Dr. Harvey Alter kunne i en forelesning fortelle at andre tester også har funnet XMRV hos ME-pasienter. Han påpekte også: «Skjønt smitte via blodoverføring til mennesker ikke har blitt påvist, er den sannsynlig. Assosiasjonen til CFS/ME er veldig sterk, men årsakssammenheng er ikke bevist. Vi (FDA & NIH) har uavhengig bekreftet funnene til WPI.» Denne studien ventes å bli publisert i nær framtid.

For kort tid siden fikk to norske ME-syke svar på sine blodprøver. Disse var positive. Flere andre norske pasienter venter på prøvesvar. Disse prøvene har ikke blitt tatt i regi av vårt eget helsevesen, ettersom det ikke finnes noe tilbud om slikt her. Prøvene ble analysert i privat regi i Belgia.

I Sverige er XMRV-forskningen allerede i gang. Hva skjer i Norge? Helsedirektoratet toer sine hender og mener de har gode nok rutiner for å utelukke syke mennesker fra å gi blod. I den amerikanske studien fant man XMRV også hos 3,7 prosent av de friske kontrollene. Dersom det samme gjelder i Norge er det snakk om at det kan være 170.000 nordmenn som er bærere av retroviruset. Ingen vet ennå hva som utløser sykdom hos enkelte. Til sammenligning har cirka 3800 nordmenn fått påvist at de er HIV-positive.

Heldigvis finnes det forskere som har tatt lærdom av oppdagelsen. Med HIV og HTLV friskt i minne, ser de at det ikke er noen tid å miste for å få identifisert mulige konsekvenser av smitte. Flere land har bestemt at ME-syke ikke skal kunne gi blod inntil man vet mer om XMRV. Haarklau Johansen mener at man bør vente med dette i Norge. Er det ikke bedre å være føre var, enn å risikere at store deler av befolkningen utsettes for mulig smitte?

Bente Austbø,

ME-pasient, Oslo

©Klassekampen»

Les artikkelen HER

11 responses to “Klassekampen 18.08: XMRV også i Norge

 1. Jon 18.08.10, kl. 08:44

  Flott skrevet og «head on».
  Deler dine synspunkt full ut. På mandag 16/8 begreftet også Dr. Mikovits amerikanske helsemyndigheters funn av XMRV i ME pasienter.
  Synes du også skal sende ditt innlegg til noen fler riksaviser.
  🙂

 2. ella 18.08.10, kl. 09:02

  Takk for link, Rutt 🙂

  Til Bente:
  Bra jobba! Godt skrevet! Deler ditt syn! … Og jeg hadde ikke blitt lei meg om dine ord havnet i flere medier, slik som foreslått ovenfor!

 3. ~SerendipityCat~ 18.08.10, kl. 09:26

  Ja, send det til flere!

 4. mhj 18.08.10, kl. 10:53

  Takk for link Rutt 😉

  Ett bra innlegg Bente 🙂 Likte denne «på grunn av faren for å spre et retrovirus som man per i dag ikke kjenner rekkevidden av.» Veldig godt sagt, og bør vel være en tankevekker for «gud og hvermansen»!

  Er spent på reaksjonene av innlegget……

  Ja, det skader ikke å sende denne videre til andre Bente 😉

 5. mirabell 18.08.10, kl. 11:07

  Kjempebra!!!!!!!

 6. Renate 18.08.10, kl. 11:31

  Enig med de andre over her; flott jobbet! 🙂

 7. lesende 18.08.10, kl. 11:49

  Ingen redaksjon vurderer en kronikk/leserinnlegg som allerede har stått på trykk et annet sted, så det er nok lite vits i å sende til flere aviser.

  • Jon 18.08.10, kl. 12:10

   Til lesende.
   Det trenger jo ikke sendes som artikkel, kan jo være en utmerket utgangspunkt for en nyhetsak el helserepotasje mm.

 8. Jannik 18.08.10, kl. 13:13

  Bra skrevet!!

 9. Lille Lukkøye 19.08.10, kl. 17:01

  Signerer alle ovenfor – kjempebra skrevet, Bente! 🙂

  Takk for link, Rutt! 🙂

 10. Rutt 20.08.10, kl. 14:00

  Tusen takk, Bente!! Godt jobbet!! Jeg slenger meg med på oppfordringen om å distribuere dette ut til andre 🙂
  Klem

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: