Rutts tankespinn og ME-nyheter

Det meste av det siste innen biomedisinsk forskning på ME

Dagbladet 24.08:Vil behandle ME-pasienter med HIV medisin

Hentet fra Dagbladet.no:

«Nå ønsker forskerne å behandle ME-pasientene med HIV-medisin.

– Hvis pasienter blir bedre av behandlingen, må man på ett eller annet tidspunkt slutte å diskutere og heller si at behandlingen virker og så bruke den, sier Andrew Mason, professor ved universitetet i Alberta og en av forfatterne bak studien.»

Les artikkelen HER

14 responses to “Dagbladet 24.08:Vil behandle ME-pasienter med HIV medisin

 1. ella 23.08.10, kl. 22:39

  Oj…

  Bra Dagbladet dekker dette! Gleder meg til å se at medietrøkket øker her hjemme (forhåpentligvis!).

  • Rutt 24.08.10, kl. 09:07

   Klassekampen i dag (ligger som eget innlegg). Forhåpentligvis kommer det litt mer etterhvert.
   Ha en fin dag 🙂

 2. selsius 23.08.10, kl. 23:01

  Vi kan bli de nye HIV/AIDS pasientene. Fint, da slipper vi å si bø for å skremme noen, og helsevesene får faktisk en grunn til å frykte oss….

 3. Renate 23.08.10, kl. 23:25

  Det er veldig flott at de skriver om dette, og så raskt. Takk for at du gjør oss oppmerksom på dette, og mye mer, Rutt! 🙂

  I følge http://nhi.no/sykdommer/hjerne-nervesystem/utmattelsessyndrom-kronisk/utmattelsessyndrom-kronisk-1759.html som det linkes til i artikkelen, kommer det frem at «Livstidsforekomsten av betydelig utmattelse/tretthet (minst 2 ukers varighet) var i en studie 24%, dvs. i løpet av livet vil 1 av 4 personer oppleve dette.»

  For å få ME-diagnosen, må jo utmattelsen (m.m.) ha vart i minst 6 måneder for voksne mennesker, og 3 måneder for barn. Det blir dermed feil når det i artikkelen skrives at «Det er så langt ikke påvist noen årsak til sykdommen, som skal ramme omlag en av fire nordmenn i løpet av livet.» Det er ikke ME 1/4 av befolkningen vil oppleve, men en utmattelse på min. 2 uker. Av linken går det frem at 0,2 til 0,5 % av befolkningen har/vil få ME, og ikke 25%.

  Det gikk kanskje litt fort i svingene der.. 🙂

  • Rutt 24.08.10, kl. 09:12

   Her kommer forvirringen ifh til diagnosenavn veldig tydelig frem. Mange tror at kronisk utmattelse er det samme som ME. Fastlegene forteller pasientene at de har kronisk utmattelse/ME fordi de har hatt en utmattelsestilstand over tid, uansett årsaksforhold.
   Jeg gjentar meg selv til det kjedsommelige: Vi trenger klare diagnosekriterier, en opprydning i ME-sekken og mer kompetanse i det offentlige helsevesenet!!

 4. Lille Lukkøye 23.08.10, kl. 23:41

  Hehe, typisk tabloid vinkling på saken av Dagbladet. Men gjerne det altså – og klask den gjerne opp på forsiden i morgen! 😉 Men så heldige er vi nok ikke 🙂

 5. kvinnen 24.08.10, kl. 00:31

  Jeg synes at det er rart at ingen skriver om at ME, i likhet med en haug med andre sykdommer ser ut til å være et resultat av langvarig D3-mangel, og at en ypperlig behandling er opparbeiding av immunforsvaret med rikelig med sol (10-15 minutter hver dag UTEN solfaktor, eller inntak av 5-10.000 ie D3-vitamin pr dag i 4-6 måneder (kroppssoling i nevnte antall minutter gir kroppen anledning til å lage like mye selv, dersom man er i mot pillebruk).

  Se f.eks foredrag fra forsker Stãhler http://www.youtube.com/watch?v=HH1rB-Ya2UQ

  • Jannik 24.08.10, kl. 00:47

   Det er nok tilfellet hos noen. (En annen type ME)… Noen blir jo friske av terpai kurs også… Tror du retrovirusene forsvinner fra DNA’et vårt ved å gjøre det du skrev over? Om svaret er så lett som du skriver, så synes jeg det er veldig rart det ikke er kjent og at ME fortsatt er et stort problem 🙂 Kanskje jeg bør prøve å gni vulkansteiner fra Afrika mot ryggen? Har hørt det hjelper :p

   • kvinnen 24.08.10, kl. 02:12

    Makan til flåsete svar…
    Innlysende nok tror jeg de fleste virus får litt mer å motstand dersom IMMUNFORSVARET er i balanse.

    Dersom folk virkelig hadde ønsket å bli bedre av det de lider av, så hadde de brydd seg langt mer om vitaminbalansen i kroppen. Menn akk… Fastlegene har fått makta, og de er ikke en gang spesialister på noe som helst.
    Skremmende.

    For å si det slik, vitamin D3 bygger opp immunforsvaret for langt mer enn ME, noe du selvfølgelig ville ha visst om du hadde tatt deg bryet med å høre foredraget.
    La meg nevne
    hudkreft
    prostatkreft
    brystkreft
    ME
    hjerte- og karsykdommer
    leddgikt
    psoriasis
    diabetes
    depresjon, osv.

    Nok om det. Det virker som om fol LIKER å være sjuke.

    • selsius 24.08.10, kl. 15:42

     Det er ingen tvil om at D-vitamin har gunstig innvirkning på immunforsvaret. I ME sammenheng har tilskudd av vitaminet vært anbefalt i mange år. Man kan fort få underskudd av det når man ligger isolert over mange år på grunn av manglende sol. På en annen side finnes det ikke noen bevis på at det har noe kurativ effekt på ME. Et ukritisk inntak av D – vitamin kan også være skadelig. Tar man tilskudd pluss soling og det man får via D – vitamin beriket mat, kan det for bli for mye.

     Så er det vel på sin plass og si at det er ingen med ME som liker og være syk, eller har manglende ønske om å bli frisk. Jeg ser ikke poenget med å slenge fra seg sånne kommentarer fort bare skaper ubehag.

 6. Erremuli 24.08.10, kl. 08:32

  Du ANER ikke hva du snakker om og fortjener ikke svar…

 7. Rutt 24.08.10, kl. 09:38

  Det er nok mye forskning som viser at ME er en sykdom som er forårsaket av langt mer omfattende årsaker enn vitaminmangel. Men, jeg har tro på immunologisk støttebehandling for å gjøre kroppen best mulig rustet til å håndtere evnt retrovirus eller annen infeksjon/betennelse i kroppen. Vi er mange norske pasienter (også som har testet positivt for XMRV) som har blitt bedre av biomedisinsk behandling. Her blir vi bla grundig testet for vitamin/mineral mangel samtidig som vi får behandling for infeksjoner, inflammasjoner, parasitter, aktive virus, forgiftninger osv. som ofte kommer som en konsekvens av et dårlig fungerende immunforsvar over tid.

  Diagnosen ME er en stor sekkediagnose! Her er det mennesker med flått-infeksjon, B12 mangel, psykologiske årsaker, lavt stoffskifte og kanskje også D3 mangel. Vi trenger gode diagnosekriterier og en opprydning i sekken for at alle skal få adekvat behandling!

  Mvh
  Rutt

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: