Rutts tankespinn og ME-nyheter

Det meste av det siste innen biomedisinsk forskning på ME

Nordlys 15.09: Artikkel om pasientenes reaksjoner og klagen til rådet for legeetikk på ME-konferansen i Tromsø

Hentet fra nordlys.no:

«Halvard Norang fra Bodø som har anmeldt legene, reagerer sterkt på at et selskap som driver med behandlingsformen «The Lightning Process» får plass i programmet. Behandlingen går i korthet ut på at man forsøker å lære pasienter til at de selv kan velge å bli friske gjennom endret tankemønster.

Behandlingen er omstridt i pasientgruppen, og mangler vitenskaplig dokumentasjon.

– Etter at programmet ble kjent i vår, var det mange som reagerte på at den bedriften hadde blitt tatt inn i programmet og fått en såpass framtredende plass, sier Halvard Norang til Nordlys.»

Les artikkelen HER

———————————–

Aj, aj, ja.. Aarseth, Aarseth, Aarseth.. Dette begynner å bli pinlig!

Du sier: » Det er jo mange ting innenfor dette feltet som ikke viser vitenskaplig dokumentasjon, og hvis vi ikke skal undersøke noe av dette, kommer vi i hvert fall ikke videre». Du maner også  til et åpent sinn når det kommer til behandling av det alvorlige syndromet.

Det er jo underlig og veldig beklagelig at lederen av helsedirektoratet velger å være så åpensinnet kun i retning av det alternative 3-dagers kurset som påstår å kunne kurere alt fra overvekt, problemer på jobben, dårlige idrettsprestasjoner til ME. Jeg satt nemlig på andre rad og hørte på deg på paneldebatten etter visning av «Få meg frisk» hvor du proklamerte følgende etter beste overbevisningsevne:

«Andre ting er ikke dokumentert men det er mange historier om ting som har hjulpet. Men vi kan ikke bygge på historier vi er nødt til å ha det inn i en vitenskapelig kontekst og få en dokumentasjon på at det faktisk virker.”

“Vi vil forvente at hvis vi skal bygge videre på det så må det publiseres i anerkjente vitenskapelige tidsskrifter og vært gjenstand for kvalitetssikring i forskningen. Vi kan ikke bygge på resultater som legges frem i pressekonferanser.”

I Nordlys-artikkelen sier du også:

«Pasientloven legger jo til grunn at helsepersonell skal legge vitenskaplig dokumenterte resultater til grunn for behandlingen de gir, men jeg kan ikke skjønne at vi ved å ha denne tematikken oppe ved en konferanse også har tatt metoden i bruk».

For å gjøre ting klarere; det ingen som har forsøkt å anklage konferansen for å direkte å ta metoden i bruk. Det klagen til rådet for legeetikk forsøkte å formidle var at ved å la denne metoden få mange timer av programmet på en konferanse som er godkjent som videreutdanning for leger og annet helsepersonell vil det indirekte gjøre at metoden blir anbefalt. Det kommer jo ganske klart frem i det du sier i artikkelen at det er lite kunnskap om ME og behandling generelt i det offentlige helsevesenet og da vil vel denne workshopen med Aktiv Prosess fort bli tolket som en utdanning på en konferanse for helsepersonell som er der for å videreutdanne seg..??

Unn-Elin Andreasen, ME-foreningens representant i Nordland sier det så enkelt og korrekt: «Det er sinne og fortvilelse blant ME-pasienter som føler at de overhodet ikke blir tatt på alvor av det norske helsevesenet». Jeg syntes kommentarfeltet i DETTE innlegget sier alt!

18 responses to “Nordlys 15.09: Artikkel om pasientenes reaksjoner og klagen til rådet for legeetikk på ME-konferansen i Tromsø

 1. selsius 15.09.10, kl. 21:11

  Det skulle vært moro og vist bakgrunn for hvordan Landmark kom seg inn der. Det er i grunn et vesentlig og inntresant spørsmål som blir helt naturlig og stille. Det er jo klart at dette svekker troverdigheten til helseforetaket i nord.

  Takk til Halvard Norang for en anmeldelse som jeg støtter fult ut.

  • selsius 15.09.10, kl. 21:39

   Nå fikk jeg med meg det Aarseth sier. Det er jo ingen tvil om at han er for lp. Har han virkelig lest om hvordan metoden praktiseres? Og hvordan man lager statistikk? Det er virkelig utrolig og lese sånne meninger fra en mann i hans stilling! Det er flere grunner til å han burde vurdere sin stilling.

   Det er tragisk at disse i Helsedirektoratet ikke legger noe vekt på seriøs forskning som viser helt klare funn om at ME er en alvorlig biologisk sykdom, og ikke en tistand der man er fastkjørt i et negativt tankemønster. Det er tragisk og se at Helsedirektoratet velger et sånn absolutt bunnivå og gir Landmark villedende reklame som er vert mange millioner. Det er til å bli skikkelig forbannet over dette her. Aarseth og andre innen helsevesenet her i landet kommer helt klart til å måtte innse hvor feil det er mulig og ta. Det er helt utenfor min fatteevne at det er mulig og være så utrolig korka!Der kom det litt adrenalin ja, helt normalt!

  • ~SerendipityCat~ 16.09.10, kl. 02:44

   Jeg er enig, skulle gjerne, virkelig gjerne, sett hvilke kontakter Landmark har som gjør at deres firma får så stor plass på denne konferansen.
   Det er ikke _mye_ troverdighet igjen til arrangørenes profesjonalitet når det kommer til ME-sykdommen altså.

   • selsius 16.09.10, kl. 10:17

    Det er jo faktisk mange som driver med lp her i landet, til og med medisinsk utdannede. Hvorfor er det alltid Landmark som er i media og andre steder som her? Selvsagt er det på grunn av hennes bakgrunn og kontakter, og ikke det at hun er veldig mye bedre enn andre. Hun snakker jo bare piss og er ufattelig kynisk. Får tro at det sitter noen fornuftige og kloke hoder der oppe, så de kan plukke henne i filler i en eventuell panel debatt. Jeg tror vel ikke det men, det er lov å håpe på det, for det er ingen tvil om at den dama gjør alt for å ikke stille lp i et dårlig lys. Da er jo den største jobbe og legge skylden på pasientene om det ikke virker. Er verden virkelig så forbannet enkel?

 2. Inger Johanne 15.09.10, kl. 21:18

  Hans Petter Aarseth går jammen langt i forsvare LP og i tillegg kommer han med spark til oss som er syke. Trur jeg skal slutte av nå, fordi jeg er trøtt og sint på den ……. mannen.

 3. Annema 15.09.10, kl. 21:42

  Snåsamannen tror jeg på. Han har aldri utført gjerningen for å tjene penger, men for å hjelpe folk.

  Live Landmark er ute etter å tjene penger.

  Hans Petter Aarseth får vi håpe snart takker for seg og overlater roret til en som ser forskjell på løgn og virkelighet…

 4. selsius 15.09.10, kl. 22:08

  Det er jo innlysende at problemene i forhold til ME fremskritt her i landet ligger hos Helsedirektoratet, og deres ekspertise. Aarseth etterlyser et åpent sinn hos oss med ME, for så og ”servere” lp. Det er en alvorlig hån mot oss med ME i min øyne. Det var en meget uheldig setning som bare vitner om hvor lite han kjenner ME-Pasientene. Kanskje han burde ha et åpent sinn ovenfor retrovirus som sirkulerer i befolkningen og de virkelig seriøse ME forskerne i utlandet som snart sitter med alle svarene på at ME ikke sitter i hodet på den måten lp og andre vil ha oss til å tro.

  Jaja.. Da få jeg hold kjeft om det der, selv om jeg oppfattet det krenkende. Han kunne godt få blitt med på lasset i disse 20 årene jeg har hatt ME. Idioti satt i system!

  • ~SerendipityCat~ 16.09.10, kl. 02:46

   Pasientene ER jo åpne – for det som VIRKER.
   Så når det kommer forskning og teorier som stemmer med den virkeligheten pasientene opplever, ser man vel at de fleste er klare til å prøve det. FORSKNING ja, ikke bare et synse-kurs holdt av ikke-medisinsk personell.

 5. TEGE 15.09.10, kl. 22:24

  Om de ønsket å være så søkende – hvorfor ikke søke på det som er innen medisin????? Det fagfeltet de burde kunne mye om fra før av…
  Det som kjennetegner de fleste av de som har drevet seriøs forskning på ME gjennom år – har gjort det med pasientene i fokus. Kanskje det er den største forskjellen når alt kommer til alt? Ikke vet jeg.
  Jeg gidder ikke å belaste min helse med den adrenalinen dette fortjener. Helsenorge har tatt fra ME-pasientene nok helse ved å unnlate å gjøre noe gjennom år etter år etter år etter år.. – og da er det kanskje ikke så fristende å lete i eget fagfelt. . eller..?
  Sov godt – alle syke!!

 6. Renate 15.09.10, kl. 22:53

  Kjempebra at dette kommer frem i media! Et sted går grensen for hva man skal tåle av behandling (altså; mangel på-) av det offentlige Norge! Flott at dere, Rutt og Funkster orker å fronte dette! Kudos til dere! 🙂

 7. selsius 15.09.10, kl. 23:16

  LP er jo den mest aggressive og kyniske metoden av alle alternative udokumentert metoder, så Heledirektoratet har jo gjort et utmerket valg.

  Legg deg nå Selsius! God natt. 🙂

 8. Vestlending 16.09.10, kl. 08:06

  Veldig enig med mye her og Annema. Media er raske og hånligere gjøre alternative behandlinger for kreft og annet, men her trykkes LP til sitt bryst. Klart det, agressiv markedsføring og la kognitive metoder stå for løsninger så pålegges pasienter ansvaret inkludert økonomisk og mye penger spart.

 9. Vestlending 16.09.10, kl. 08:19

  I UK annonseres LP å kunne kurerere eller bedre ME, fibromylagi, Bechterevs, Artrose, MS, hjertesyke, psykiske lidelser, irritabel tarm, Chrohns, cølaki mmm.
  Så hvis LP klarer å forlede helsevesenet med markedsføring betyr det at de andre gruppene også vil bli innlemmet i LP’s sitt rike for behandling, og kur hvor pasienten får det hele og fulle ansvar inkludert økonomisk?

 10. IngJo 16.09.10, kl. 08:37

  Skulle nesten tro at enkelte i Helsedirektoratet er kjøpt og betalt for
  komme med disse uttalelsene. Tror det er mye som foregår bak kulissene her!!

 11. Kari 16.09.10, kl. 08:53

  Jeg blir så oppgitt og fortvilet pga. det SIGNALET som sendes ut ved på ha LP på program i flere timer. Dette godkjennes helt til topps i Helsedirektoratet. Det er jo tydelig at det er her all fornuft stopper.

  Hva mener Helseministeren? Hun har det øverste, politiske ansvar.

 12. Tussaluso 16.09.10, kl. 09:29

  Å ta deg en bolle Hans Petter Aarseth!
  Dette minner litt om hersketeknikk, gjør det ikke?

  Sakset dette fra Wikipedia. Berit Ås’ definisjon av de 5 hersketeknikker:

  «Usynliggjøring
  Usynliggjøring foregår når individer blir bortglemt, forbigått eller «overkjørt».
  Latterliggjøring
  Latterliggjøring foregår når individers innsats blir hånet, ledd av eller sammenlignet med dyreatferd.
  Tilbakeholdelse av informasjon
  Tilbakeholdelse av informasjon foregår når individ av gruppe A, som en selvfølgelighet, henvender seg til andre individer av gruppe A, og individer av gruppe B ikke gis informasjon
  Fordømmelse uansett hva du gjør
  Enten er du for passiv, eller så er du for pågående. Også kalt dobbelstraffing.
  Påføring av skyld og skam
  Påføring av skyld og skam skjer gjennom latterliggjøring, ydmykelser, blottstillelse og ærekrenking. »

  Skal vi se…

  – Fordømmelse uansett hva du gjør
  «Hans Petter Aarseth, divisjonsdirektør i Helse- og sosialdirektoratet synes det er trist at pasientene reagerer såpass sterkt, og stiller seg undrende til selve anmeldelsen.»

  – Latterliggjøring.
  Tja, kanskje et lite snev?
  «Pasientloven legger jo til grunn at helsepersonell skal legge vitenskaplig dokumenterte resultater til grunn for behandlingen de gir, men jeg kan ikke skjønne at vi ved å ha denne tematikken oppe ved en konferanse også har tatt metoden i bruk, sier Aarseth»

  – Påføring av skyld og skam
  Bare bittelitt «dere må jo prøve alt»?
  «Det er jo mange ting innenfor dette feltet som ikke viser vitenskaplig dokumentasjon, og hvis vi ikke skal undersøke noe av dette, kommer vi i hvert fall ikke videre, sier han.»

 13. Murse 16.09.10, kl. 10:27

  JAJA, Hans Petter Aarseth! Det finnes en krefthealer i
  England. Dersom denne healeren ble invitert til en kreftforskningskonferanse i Norge,
  så tror at det hadde blitt rop og skrik fra denne pasientgruppen også. Snakk om å trampe på folk som alt ligger nede av sykdom!
  Neste gang Hans Petter Aarseth får KRAFTIG influensa, så sender vi han på LP-kurs og ser
  om han får tryllet vekk viruset sitt. Hvor er hjernecellene til Aarseth, egentlig?

  Jeg ønsker ikke at Phil Parker og scientologien hans skal komme hit til Norge, og ta
  fokuset vekk fra at ME er en alvorlig sykdom som trenger nøye biomedisinsk behandling.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: