Rutts tankespinn og ME-nyheter

Det meste av det siste innen biomedisinsk forskning på ME

Det anerkjente medisinske tidsskriftet «The Lancet» oppfordrer sterkt til forskning på sammenhengen mellom virus og ME

Hentet fra thelancet.com:

«There is a general consensus that CFS is a heterogeneous family of disorders, and it seems most likely that these disorders arise from a constellation of pathophysiological causes. The results in the Archives of Paediatrics and Adolescent Medicine received great media attention. But they do not prove that CFS is a physical disease. CFS is still far from being a well-defined entity. When the totality of available evidence is considered, the uncertainty around our understanding of the physical—psychological interaction taking place in patients with CFS only strengthens the case for giving research into chronic fatigue the high priority it deserves.»

Les artikkelen HER

Les den på norsk med Google Translater HER

7 responses to “Det anerkjente medisinske tidsskriftet «The Lancet» oppfordrer sterkt til forskning på sammenhengen mellom virus og ME

 1. Jannik 18.09.10, kl. 10:40

  Gode nyheter! Det finnes virkelig dårlige leger der ute, når dem kan si at dette er psykisk. . Man kan jo ikke ha god forståelse for medisinsk viten når man tror det? Blir så oppgitt.. Men kan jo forstå at noen tenker slik, ikke alle med ME som er helt.. klare i hode :p Men det kan jo være et symptom i seg selv.

  • Rutt 18.09.10, kl. 10:46

   Vi får håpe at retrovirus-funn gjør at vi har kommet nærmere en opprydning i diagnosen! Da kan legene som sverger til den psykologiske forklaringsmodellen få de pasientene som har psykologiske årsaksforhold og vi som har fysiologiske klare, konkrete funn kan få medisinsk hjelp.

   • Mirabell 18.09.10, kl. 19:29

    Unnskyld meg, Rutt, men det at noen pasienter ikke har retrovirus, betyr ikke dermed at de har psykologiske årsaksforhold!!! Som det står i innlegget her, regner man med at CFS er en heterogen sykdomsfamilie, altså kan det ha ulike biologiske forklaringer. Slik som de leter etter på LHK.
    Men når det blir etablert at noen med CFS har retrovirus, da kan vi banne på at de høyrøstede legene feilaktig vil si at alle de andre dermed må skyldes psykiatri…

    • Rutt 18.09.10, kl. 19:55

     Hei Mirabell!
     Jeg ser at det kan se ut som jeg mente at det kun var retrovirus som skulle være den eneste fysiologiske årsaksforholden til sykdommen. Det mener jeg ikke! Forskning gjennom flere år tilsier at det kan være mange biologiske årsaker som kan føre til sykdommen. Men jeg håper at funnet av retrovirus kan gjøre at helsemyndighetene forstår at det er faktiske behov for en opprydning i diagnosen da det er en konkret, klar fysiologisk markør.
     Jeg tror imidlertid at det er pasienter med kronisk utmattelsessyndrom/ME som har psykologisk årsaksforhold og at en opprydning i form av bla forskning vil på sikt kunne rydde opp i dette.
     De Meirleir mener at man ikke kan behandle kun retrovirus, men at man må fortsette å utrede grundig og også behandle evnt andre funn for å bli frisk.
     Mvh
     Rutt

     • Pling 19.09.10, kl. 11:39

      Og så det jo slett ikke nødvendigvis slik at «psykisk» betyr kun «psykisk» – svært mange psykiatriske pasienter kan fortelle om fysiske symptomer som ikke blir tatt alvorlig av legestanden. Det er også endel som blir mye bedre/friske ved samme type behandling som de driver med på Lillestrøm helseklinikk ( DAN!behandling – defeat autism now) – dvs teste for det ene etter det andre, fylle på med vitaminer og gode bakterier, unngå gluten og melk og kanskje også høyglykemiske kabohydrater osv. En ting om gangen til sammen hjelper det.
      SSRi – lykkepiller – virker soppdrepende. Var det sopp som gjorde dem deppa? Schizofrene har mangel på glutation, omega 3 osv osv.
      Dessverre er det nokså lite forskning på gluten og melk og hjernen og endel av den forskningen er dessuten dårlig, f eks at folk har kunnet spise «litt» i løpet av forsøket, at det som blir kalt glutenfritt ikke er det, at forsøket ikke har vart lenge nok (et halvt år er absolutt minimum), at abstinenser som gjerne kommer etter en måned ikke blir tatt høyde for osv. Særlig det med abstinenser er vanskelig for forskere å tro at kan skje. De selv tåler jo melk fint, hvorfor gjør ikke alle andre det?

 2. mariasmetode 18.09.10, kl. 23:28

  Flott at du har lagt ut dette på bloggen din, «Rutt»!

  Dette er så gode nyheter som noen -dette at Lancet har vært så tydelige på lederplass.

  De snakker om, ganske så riktig og slik jeg selv oppfatter ME, som en heterogen gruppe pasienter. I Norge snakker man om «multifaktorielle årsaksforhold», som blir noe heeeelt annet.

  Jeg kan vedde en del på at om ikke alt for lenge vil mange late som om de aaaaldri har sagt noe annet enn at dette med ME, ja, det er jo selvsagt virus, eller andre grunner til et immunforsvar som er ute å kjøre.

  Det må et paradigmeskifte til før man kan endre syn her i Norge. Jeg er overbevist at det kommer, for jeg vet hva som foregår i min kropp.

  Og når jeg først legger igjen en kommentar -takk for det gode informasjonarbeidet du gjør!

 3. Vestlending 19.09.10, kl. 22:24

  Bra, men blir det akseptert i hjemlige fagkretser mon tro?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: