Rutts tankespinn og ME-nyheter

Det meste av det siste innen biomedisinsk forskning på ME

Vil løse «ME-gåten» på Stavanger Universitetssykehus

Hentet fra alumni.uis.no(for å lese artikkelen må man ha innlogging på siden):

«I Norge er det over 10.000 pasienter med kronisk utmattelsessyndrom, også kalt M.E. Ingen vet hva sykdommen skyldes. Eivind Larssen forsker på hvilke biologiske mekanismer som fører til og styrer utmattelsessyndromet.

Eivind Larssen, doktorgradskandidat ved International Research Institute of Stavanger (IRIS), forsker spesielt på personer med Sjøgrens syndrom og Lupus. 80 prosent av pasientene med disse syndromene har også kronisk utmattelsessyndrom. Sammen med forskerteamet han deltar i på Stavanger universitetssjukehus ønsker Larssen å finne ut hvorfor det er slik.

– På lang sikt er målet å kunne gjøre noe med sykdommen. I prosjektet skal jeg finne ut hvilke proteiner som bidrar til kronisk utmattelsessyndrom. Når vi har funnet ut det, kan vi undersøke hvilke funksjoner disse proteinene har og hvilke prosesser de inngår i. Så kan tester av ulike medikamenter starte, men det er langt fram dit. Målet er at doktorgraden skal danne grunnlag for arbeid med å lage medisiner mot kronisk utmattelsessyndrom, sier Larssen.

Doktorgraden er et samarbeid mellom IRIS, Stavanger universitetssjukehus og Universitetet i Stavanger. Den har arbeidstittelen ”A proteomic approach to mechanisms for chronic fatigue”.

Deltar i Forsker Grand Prix
Torsdag, 30. september kan du høre Eivind Larssen legge fram sitt forskningsprosjekt på Forsker Grand Prix på Folken. Det er første gang arrangementet settes opp i Norge. I sitt doktorgradsprosjekt skal Larssen analysere prøver med spinalvæske fra rundt 160 pasienter med Sjøgrens syndrom eller Lupus i Rogaland.

– Forskningsteamet undersøker proteinene i prøver av spinalvæske fordi vi tror at proteinene reflekterer mekanismene i hjernen som styrer kronisk utmattelsessyndrom, sier Larssen.

Starter akutt
Kronisk utmattelsessyndrom blir også kalt M.E. (Myalgisk Encefalopati). Sykdommen starter akutt i 80 prosent av tilfellene. Den kjennetegnes spesielt ved hurtig tretthet i muskulatur og sentralnervesystem ved lav anstrengelse og aktivitet, samt unormalt lang restitusjonstid. Utløsende årsak er vanligvis en infeksjon, i følge Norges M.E. forening.

– Noen tåler ikke lys eller lyd, og må ligge i mørket hele døgnet. De orker ikke å spise. Andre er bare generelt trøtte. Selv om de ønsker å være aktive, greier de det ikke, sier Larssen.
I dag eksisterer det ingen kur eller anerkjent behandling for kronisk utmattelsessyndrom.

Forbereder prøver
Doktorgradsprosjektet startet i januar i år og er enda i startfasen. Det skal ferdigstilles i 2014. Denne høsten skal Larssen arbeide med å forberede spinalprøvene for analyse. Det gjøres ved å skille ut proteinene som antas å være knyttet til utmattelsessyndromet. I sin forskning sammenlikner Larssen prøver med spinalvæske fra personer med Sjøgrens syndrom og Lupus med prøver fra personer som er friske. Planen er å undersøke hvilke av proteinene som varierer mest mellom gruppene. Larssen skal også undersøke hvor mye det er av hvert enkelt protein i prøvene.

– Dersom vi finner et mønster, må det selvsagt valideres og testes. Når vi har kommet så langt, må vi finne ut hvilke gen som koder for proteinene og hvordan disse reguleres ulikt hos syke kontra friske, sier han.

Proteinenes funksjoner
Dersom forskerne finner proteiner som kan knyttes til sykdommen, kan de undersøke hvilke prosesser de inngår i.

– Proteiner virker ikke alene. De interagerer med andre proteiner. Når vi har funnet ut hvilke proteiner som bidrar til kronisk utmattelsessyndrom, kan vi teste metoder for å bremse eller hindre sykdommen. Det kan tenkes at du kan hindre utmattelsessyndromet ved å for eksempel utvikle medikamenter som påvirker genene eller hemmer proteiner som styrer sykdommen, sier Larssen.»

7 responses to “Vil løse «ME-gåten» på Stavanger Universitetssykehus

 1. Renate 21.09.10, kl. 13:18

  Spennende! Flott at det forskes i Norge også. Selv har jeg en mor som har sjøgrens syndrom, så det blir interessant å se hva de kommer frem til.

 2. Lothiane 21.09.10, kl. 14:24

  Veldig bra med forskning! 😀

  Så du forresten dette med at Wyller skal forske på barn med ME? De vil prøve ut middelet Klonidin, og mener at hvis dette hjelper så kan det bevise at ME er en stress-relatert sykdom.

  Er ikke sikker på om dette er det samme som dr. Cheney har brukt på ME-pasienter gjennom flere år: Klonopin. I så fall er erfaringen at det kan dempe symptomer, men ikke kurere.

 3. Alva 21.09.10, kl. 15:02

  Hei.
  Om du f.eks har herpes så kan man få utbrudd av utslettet om man utsettes for psykiske eller fysiske belastninger. (Sterk sol regnes også som fysiske belastninger.)
  Så ved å kontrollere stress kan man unngå utbrudd av utslett.
  Det kan jo hende at det er noe slikt som skjer i forbindelse med andre virus også, men det blir jo bare spekulasjoner fra min side.
  Såvidt meg bekjent vil klonopin dempe stress relaterte symptomer, på samme måte som LP muligens kan dempe stress-relaterte-symptomer,
  -men disse terapier er ikke en behandling mot grunnlidelsen.

 4. Vestlending 21.09.10, kl. 15:41

  Legemiddelet klonidin hemmer kroppslige stressreaksjoner ref. Whyller.

  klonidin – Hemmer sympatisk aktivitet via sentrale alfa-2 reseptorer og gir nedsatt perifer motstand, hjertefrekvens og blodtrykk. Klonidin demper sympatikusaktiviteten i den delen av hjernen som har ansvaret for abstinens ved avvenning fra opiater.

  Klonidin (sympatikushemmer) kan gi reduksjon i tics. Klonidin har best dokumentert effekt når tics eller Tourettes syndrom forekommer samtidig med symptomer på tvangssyndrom og/eller hyperkinetisk forstyrrelse/ADHD.

  Vel, jeg scoret null stress på stress test….og har ikke tics:-)

 5. Lothiane 23.09.10, kl. 06:59

  Via en bekjent skriver Cheney: Is this Klonopin (Klonidin) or is this Clonodine? Clonodine or Catapress is a centrally acting alpha-2 adrenergic agonist used to treat hypertension and lowers blood pressure. As an adrenergic agonist it tricks the brain to do…wnregulate central adrenergic tone. Adrenergic tone is elevated in CFS but that is secondary to other things like low cardiac output and Clonodine could make this worse. Clonodine is also used to treat addiction withdrawals from alcohol and narcotics and smoking and possibly anxiety. It is a mild sedative and can be used for sleep, PTSD and borderline personality disorder which some CFS cases are diagnosed with. One of my only hypertensive CFS patients takes clonodine. Side effects include low blood pressure, constipation and dry mouth.

 6. Alva 23.09.10, kl. 08:30

  Her kan du lese litt om Klonopin og Wyller sin forskning på dette stoffet;

  http://www.bt.no/forbruker/helse/Behandlingshaap-for-ME-pasienter-1048166.html

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: