Rutts tankespinn og ME-nyheter

Det meste av det siste innen biomedisinsk forskning på ME

XMRV og MLV – Likheter (og noen forskjeller)

Jeg syntes det hadde vært interessant med et lite «dugnadsprosjekt» på å samle informasjon om Human Gamma Retrovirus (HGRV) –  XMRV og MLV. Jeg har derfor startet med å skrive ned det jeg i mer eller mindre hjernetåke mener å ha oppfattet om disse relativt nye, men sannsynligvis viktige indikatorene på ME.

Håper du legger igjen en kommentar hvis du har noe å tilføye eller ser informasjon  som du mener ikke er korrekt.

Jeg vil understreke at de fleste av oss kun er pasienter eller pårørende og ikke har relevant faglig bakgrunn!

—————————————————

I september – 09 publiserte WPI/ NCI et studie i Science hvor de rapporterte om funn av retroviruset XMRV i 69% av ME-syke og 3% i den friske kontrollgruppen. I august i år kom nyheten om at amerikanske helsemyndigheter (FDA/NIH) kunne bekrefte denne studien fordi de hadde funnet MLV-relaterte virus i 87% av ME-syke og 7% av friske kontroller. Etter disse publiseringene har det vært en del spørsmål om disse to studiene faktisk avdekket det samme retroviruset eller ikke, og hva som er forskjellen og likheten mellom funnene.

Hva er forskjellen på MLV-retrovirus og MLV-relaterte virus:

MLV-relaterte virus er ikke MLV (Mouse leukemi virus), men de er nært knyttet til hverandre. MLV er retrovirus som forårsaker kreft i visse typer mus. Etter mutasjon har det ført til MLV-relaterte virus som er menneskelig virus, nært knyttet til MLV, men alikevel såpass forskjellige at det kalles et nytt menneskelig virus, ikke et mus-virus. Retrovirusene som ble funnet i både WPI/NCIs studie og FDA/NIHs studie er MLV-relaterte virus.

De to studiene påviste varianter av samme MLV-relaterte virus

FDA/NIH-studiet påviste 4 varianter av MLV-relaterte virus og XMRV er også en variant i samme familie.

Alter, som er en av forfatterne av FDA/NIH-studiet sier at disse variantene av viruset som ble funnet i de to omtalte studiene utgjør akkurat det mønsteret han forventer seg fra et retrovirus. Han sier også at for eksempel Hep C og HIV virus viser samme mønster av varianter, men at de alle assosieres til en sykdom.

Human Gamma retrovirus (HGRV) er fellesbetegnelsen for disse MLV-relaterte virus. Så langt, er det eneste kjente Human Gamma retrovirus (HGRV’s) MLV-relaterte virus.

Forskjellen på variantene av det MLV-relaterte viruset som ble funnet i de to forskjellige studiene

 • WPI/NCIs virus er relatert til Xenotropic MLV’s, de er Xenotropic MLV-relaterte virus.
 • FDA/NIHs virus er relatert til Polytropic MLV’s, de er Polytropic MLV-relaterte virus.

Så den eneste forskjellen mellom dem er bruken av begrepene ”Xenotropic” og ”Polytropic”. Begrepene ”Xenotropic” og ”Polytropic” indikerer en litt annen oppførsel av et virus.

XMRV = Xenotropic MLV-relaterte virus:
X = Xenotropic
M = MLV (murine Leukemi Virus)
R = Relaterte
V = Virus

Polytropic MLV-relaterte virus

FDA/NIHs virus er «Polytropic MLV-relaterte virus» slik at de kunne blitt kalt «PMRV» (i stedet for XMRV). Men i studiet blir de omtalt som Polytropic MLV-relaterte virus, eller bare MLV-relaterte virus.

”Xenotropic” betyr at et virus ikke kan infisere sin opprinnelige vertsart(dvs. mus), men det kan hoppe til en annen art (dvs. mennesker) der det kan bli et helt, fullstendig, replikerende virus.

”Polytropic” betyr at et virus kan infisere både dens opprinnelige vertsart (dvs. mus), og den kan hoppe til en annen art (dvs. mennesker).

Forskjellen i betydningen av de to begrepene er grunnen til at de nye variantene som FDA/NIH oppdaget ikke skal kalles XMRV.

Alle de MLV-relaterte virusene har samme konvolutt protein(ytterste membrand), men forskning tyder på at innsiden av viruset kan være noe forskjellig.

De som har fått positve prøver på celle-kultur har proteiner fra et av de MLV-relaterte virusene i systemet sitt. Serologi-testene viser antistoffer fra en tidligere MLV-relatert infeksjon. I FDA/NIH-studiet ble det via PCR-tester påvist gensekvenser av MLV-realterte virus i blodcellene til de positve pasientene.

Likhetene er sannsynligvis mer betydningsfulle enn forskjellene, og forskerne mener at det ikke er av vesentlig klinisk betydning om man tester positv for MLV eller XMRV. Det er heller ingen forskjell i behandling.

Kilder:

http://www.forums.aboutmecfs.org/entry.php?515-MLV-related-viruses-an-explanation

Samtaler med Prof. Kenny De Meirleir

15 responses to “XMRV og MLV – Likheter (og noen forskjeller)

 1. Kamelryttersken 01.10.10, kl. 06:04

  Bare et spørsmål nå på morran
  Det snakkes her om virus som kommer fra mus, MLV-relaterte virus (Mouse leukemi virus).
  Mus kan ha»musepest» og et bitt av ei syk mus kan gi et menneske musepest. Overføring kan også skje ved håndtering av døde dyr eller avføring. Er det noen likheter med ME her? For eksempel at noen med musepest utvikler ME/ME-symptomer. Eller at noen får MLV-virus den veien?
  Om musepest på forskning.no http://www.forskning.no/artikler/2008/november/202014

  • Måne 01.10.10, kl. 06:56

   Å, du flinke Rutt! Dette er oversiktlig, forståelig og klargjørende for en «ikkemedisiner» som meg, takktakk igjen 🙂

   Kamelryttersken: Dette har jeg også tenkt på.. Dersom det er mulig å bli «ME-syk av muselort» er det ikke rart vi har mange ME-syke i Norge, tenker jeg, her hvor hvermansen har hytte både ved sjøen og på fjellet og sikkert soper muselort flere ganger i året..-En svært spekulativ teori, dette, men dog..;-) Det blir uansett spennende å se hva som kommer ut av videre forskning på feltet.Det er utrolig spennende tider!

 2. Rutt 01.10.10, kl. 09:38

  Hei Kamelryttersken og Måne!
  Dr. Mette ble spurt spesifikt ifb med de MLV-assoierte retrovirusene om dette smitte fra mus på foredraget sist torsdag. Nå klarer jeg ikke å huske eksakt hva hun svarte, men hun mente i alle fall at å bli smittet direkte fra mus ikke var en mulighet. Hun anbefalte imidlertid å ha så lite med mus å gjøre da de kunne overføre sykdom.
  Ha en fin dag, begge 🙂
  Klem

 3. Vestlending 01.10.10, kl. 09:52

  Hm…hatt katt hele livet som har dratt inn mus, hatt utallige flåttbitt den gang ingen reagerte. Har spurt legene utallige ganger om det kunne henge sammen, men fått nei…så nå kan det likevel være sammenheng:-)
  Tiden vil vise:-)

 4. Tussen 01.10.10, kl. 11:42

  Tusen takk for denne oppsummeringen!

 5. Jannik 01.10.10, kl. 12:28

  Fint at du la ut dette Rutt 🙂

 6. Pingback: Testet positiv for XMRV på co-culture test « Rutts tankespinn og ME-nyheter

 7. Lothiane 05.11.10, kl. 12:03

  Angående det med mus, så har jeg lest flere steder nå at det ikke er mulig å bli smittet via mus. Det er ikke den type kobling mellom mus og dette viruset, som det noen ganger kan høres ut som. Husker ikke hvor jeg har lest, og hjernen funker ikke helt bra akkurat nå, men tror ikke man skal være redde for at man blir syke om man har hatt mus i huset sitt. Ikke av retroviruset i hvert fall. 🙂

 8. Camilla 13.11.10, kl. 09:04

  Takk for oppsumering som jeg skjønte!
  Ha en superfin helg.

 9. Kåre 22.12.10, kl. 00:34

  Er dette en seksuelt overførbar sykdom????

  • Rutt 22.12.10, kl. 19:08

   Retroviruset som er funnet i stor del av ME-pasienter er antatt smittsomt via seksuell overføring. Sammenhengen mellom ME og retroviruset, XMRV er ikke med sikkerhet fastslått enda.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: