Rutts tankespinn og ME-nyheter

Det meste av det siste innen biomedisinsk forskning på ME

Millioner i støtte på forskning av ME som psykiatrisk lidelse i Danmark

Jeg har fått et tips fra en dansk leser som skriver følgende:

«Prof. Per Fink er Danmarks svar på Simon Wessely. MCS-patient Mette Toft og fire danske patientforeninger har indsendt et debatindlæg til Ugeskrift for Læger nr. 43, som kritiserer psykiater Per Finks forskning i «funktionelle lidelser» og TrygFondens sponsering af denne forskning»

Les debattinnlegget HER

—————————————————————–

Mer utfyllende informasjon fra Danmark:

«Per Fink er professor og psykiater. http://health.au.dk/nyheder/seneste/professorifunktionellelidelservedaarhusuniversitet/

Per Fink er leder af Forskningsklinikken for Funktionelle Lidelser og Psykosomatik i Århus og en af hovedforfatterne til TERM-modellen. Klinikken tilbyder gruppekurser i kognitiv adfærdsterapi mod ME/CFS, fibromyalgi, duft- og kemikalieoverfølsomhed, bækkenløsning, piskesmæld m.m.

http://www.aarhussygehus.dk/om+os/afdelinger/forskningsklinikken+for+funktionelle+lidelser+og+psykosomatik

Per Fink et al. har foreslået, at man kan samle 10 -22 diagnoser i én diagnose, kaldet Bodily Distress Syndrome og behandle dem allesammen efter Forskningsklinikkens model med for kognitiv adfærdsterapi.

Diskussionen på Phoenix Rising http://www.forums.aboutmecfs.org/showthread.php?4599-A-New-Term!-quot-Bodily-Distress-Syndrome-quot

Den danske Sundhedsstyrelse har anbefalet, at der oprettes et videncenter for ME/CFS på Per Finks Forskningsklinikken for Funktionelle Lidelser.

http://www.sst.dk/~/media/Planlaegning%20og%20kvalitet/Specialeplanlaegning/Referater%20fra%20den%20regionale%20baggrundsgruppes%20moeder/R%20E%20F%20E%20R%20A%20T%20%2017%20mde%20i%20Den%20Regionale%20Baggrundsgruppe%20den%2017%20december%202009.ashx

Danske ME/CFS patienter protester så kraftigt som muligt mod disse planer, bl.a. ved en underskriftindsamling afleveret til Sundhedsstyrelsen den 12. maj 2010

http://www.facebook.com/home.php?#!/topic.php?uid=32067780998&topic=13325

TrygFonden er en selvstændig fond, som oprindeligt udspringer fra forsikringsselskabet Tryg. http://www.trygfonden.dk/

TrygFonden har samlet omkring 50 danske læger og andre tilhængere af teorierne om funktionelle lidelser i et Udviklingsforum om Funktionelle Lidelser (UFFU), hvor de udveksler erfaringer og strategier. Per Fink og Sine Skovbjerg er medlemmer af UFFU. http://uffu.dk/

Trygfondens plan var at uddele 48 millioner over to år til forskning i Funktionelle lidelser. Det fremgår af TrygFondens handlingsplan, at de mistænker, at patienterne bliver mere sygelige af udsigten til at få erstatninger fra forsikringsselskaber.

Trygfondens handlingsplan for funktionelle lidelser:

http://www.me-cfs.info/Diverse/TrygFonden_handlingsplan_2009.pdf

MCS-patient Mette Toft har tidligere skrevet to indlæg i Ugeskrift for Læger imod psykiatriseringen af ME/CFS, fibromyalgi og MCS samt TrygFondens støtte til denne forskning.

http://www.mcsfokus.dk/mette-toft/skal-fibromyalgi-kronisk-traethedssyndrom-mecfs-samt-duft-og-kemikalieoverfolsomhed-mcs-behandles-i-psykiatrisk-regi

http://www.mcsfokus.dk/mette-toft/skal-fibromyalgi-kronisk-traethedssyndrom-mecfs-samt-duft-og-kemikalieoverfolsomhed-mcs-behandles-i-psykiatrisk-regi

I det tredje debatindlæg af Mette Toft er formændende for fire danske patientforeninger medunderskrivere af indlægget, fra hhv. ME/CFS Foreningen, Dansk Fibromyalgi Forening, MCS Foreningen og MCS-Danmark.

http://www.mcsfokus.dk/mette-toft/skal-fibromyalgi-kronisk-traethedssyndrom-samt-duft-og-kemikalieoverfolsomhed-behandles-i-psykiatrisk-regi-3

Psykiater Per Fink har svaret på disse debatindlæg i Ugeskrift for Læger. Hans indlæg er tilgængelige på www.ugeskriftet.dk mod en betaling af 100 DKR.

Det er en hård, men livsvigtig kamp, patienterne i Danmark (og hele verden) fører mod den omfattende psykiatrisering af somatiske sygdomme, som udgår fra Per Fink og hans klinik.»

12 responses to “Millioner i støtte på forskning av ME som psykiatrisk lidelse i Danmark

 1. Tussaluso 02.11.10, kl. 11:29

  *Heier på de danske pasientforeningene*
  «Tommel opp» og alt posivt som kan tenkes!!!

 2. Leonora 02.11.10, kl. 13:32

  Ja, Danmark henger virkelig langt etter! Da jeg bodde der, ble jeg også henvist til Psykiatrisk avdeling, da dette er det eneste tilbudet de har for ME pasienter. Jeg takket selvfølgelig nei…
  En dansk lege sa også en gang til meg at jeg kunne jo ikke ha ME, for det er det bare late og tykke mennesker som får, og jeg var jo verken lat eller tykk…(!!!)
  I mediene skrives det nesten ingenting om ME, og da nyhetene XMRV gikk rundt hele verden, fikk det ingen spalteplass i danske medier..
  Håper virkelig at de danske pasientene klarer å være sterke sammen og påvirke det Danske Sundhedsvesen i riktig retning…Kjempe bra innsats av de danske pasientforeninger.

 3. Helle Rasmussen 02.11.10, kl. 14:49

  Tak for det, Tussaluso og Leonora !

  MVH Helle Rasmussen, Danmark

 4. Tone 02.11.10, kl. 16:00

  Huff, høres ut som UK tidligere. Piskesnert er vel wiplash?

 5. Zombie 02.11.10, kl. 16:25

  Argh, håper virkelig de finner ut om XMRV er contamination eller the real deal snart! Har jo ikke store greiene å slå i bordet med sånn som det er nå.

 6. mhj 02.11.10, kl. 17:55

  De ligger akkurat like langt unna som vi gjør!!!

  Ønsker våre danske venner lykke til i deres kamp….

  Tenk om våre vitenskapelige medisinsk somatiske leger hadde vært like ivrig…. med å finne navn og diagnoser på hva som egentlig feiler pasienter – ja da hadde livet vært virkelig mye bedre for masser av mennesker….

  ……gud hjelpes sier æ bare….

 7. Jannik 02.11.10, kl. 21:10

  Jeg håper alle Danske ME pasienter står på. Ikke la dere bli behandlet slik uten å gi lyd, da taper dere. Vi må stå sammen og kjempe! 🙂

  Synes dette blir helt absurd… Blir som å sende hiv pasienter til psykolog for behandling. Sviker land!

 8. Jon 02.11.10, kl. 21:51

  Trodde Per Fink var en trekkfugl jeg, men her er han http://hurl.no/4an 🙂

 9. Mats 03.11.10, kl. 11:48

  Ingen ME-patient med självaktning ställer väl upp på hans experiment hoppas jag.

 10. Ronny 03.11.10, kl. 14:02

  Kikket på bloggen til Mats som kommenterte over. Mye interessant der, bl.a. info om gode resultater fra oppfølgingsstudier på Rituximab:
  http://blogg.aftonbladet.se/sjukhaveri/2010/10/rituximab-goda-resultat

 11. Rutt 03.11.10, kl. 18:33

  Vi sender over masse støtte og varme tanker til våre «medpasienter» i Danmark!!

 12. Lilja 04.11.10, kl. 12:03

  Takk for flott blogg Rutt, med mange interessante oppdateringer :)…..Ja, her kan man virkelig miste munn og mele ! Dette er intet mindre enn sjokkerende ! Høres ut som et stunt av Eia og co ( dvs kaste alle brysomme tilstander/diagnoser man ikke helt forstår, ned i en gryte og røre rundt og Voila ; her er en magisk- universal-vidunder-tilnærmingskur i form av en kognitiv-terapeutisk-pakke som kan løse alle dine problemer og gi deg den hjelpen VI mener du trenger…..Når det er sagt, er det ikke slik at man ikke klarer å ha to tanker i hodet samtidig (..selv med redusert kognitiv kapasitet 🙂 ) Kognitiv terapi kan være et godt supplement mht det å skulle leve med en krevende, kronisk, og potensiell livslang (?) sykdomstilstand. (mange pasientgrupper kunne trenge det bl.a hjerteopererte..) men den behandler ikke selve årsaken til sykdommen (som gjerne primært er av bio-medisinsk art) Forstemmende at fellesskapets midler skal bli brukt på denne måten. Greit med kurs av typen «Hvordan leve med langvarig sykdom» osv.. les : ulike «selvhjelpskurs»/ men i disse stigmatiserte ME-tider, gir det ikke noe godt signal til hverken me-pasienter eller storsamfunnet at det er en psykiater som skal definere hva ME er og hva som er adekvat behandling….

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: