Rutts tankespinn og ME-nyheter

Det meste av det siste innen biomedisinsk forskning på ME

Hva nå for X (Som i XMRV)?

The Wall St. Journal’s Amy Dockser-Marcus skriver om Ila Singh’s anbefalinger for fremtidige studier av XMRV/MLV og studiet som planlegges av Ian Lipkin:

Hentet fra blogs.wsj.com:

«It’s been over a year since researchers found the retrovirus XMRV in the blood of patients with chronic fatigue syndrome. Now many people are asking: What’s next for X?»

Les innlegget HER

Les på norsk med Google Translater HER

11 responses to “Hva nå for X (Som i XMRV)?

 1. mhj 05.11.10, kl. 10:20

  God morgen alle sammen 😀

  Ja det hevder vel liten tvil om at de fremtidige studiene er essensielle for å avklare om retro-virusene XMRV og MLVs har årsak i sykdomstilstanden….

  Inntil det er klarlagt, vil det komme til å bli debatert opp og ned…

  Håper virkelig at det ikke tar så altfor mange år!!

  😉

 2. Kristofer 05.11.10, kl. 11:21

  Hvis man skal være helt ærlig med seg selv, så er det vel i praksis allerede klart at XMRV ikke bare spiller en rolle, men er selve årsaken til en stor andel av ME-pasienters tilstand. Sammenhengen er allerede bevist. Tallene begynner vel også å nærme seg samme verdier, altså at ca 60-80% av ME-pasienter har viruset, og bare ca 2-3% av friske kontrollpasienter.

  Det skal da være to muligheter. Enten at XMRV er hovedårsaken til ME-tilstanden, eller at ME-tilstanden gjør at man er mer utsatt for å bli smittet.

  Man trenger ikke være verken rakettforsker eller ha doktorgrad i immunforsvaret for å skjønne at førstnevnte mulighet er overveiende sannsynlig.

  Det vil jo være mye mer oppsiktsvekkende dersom ME-pasienters immunforsvar gjør at man har såvidt mye, mye større sjanse for å bli smittet av et retrovirus enn andre. Ja om det skulle bli konklusjonen med de tallene vi ser ut til å gå mot, er det jo ikke mindre enn et sjokk. Det vil jo bli det samme som å si det er at immunforsvaret til enkelte personer er så utsatt for HIV, som er årsaken til AIDS.

  Jeg kan ikke skjønne hva som skal kunne skje eller bli avdekket for at det kan bli konklusjonen.

  Jeg synes også det er greit med en føre var holdning, spesielt med tanke på alle gangene ME-pasienter har blitt skuffet over såkalte forklaringer opp igjennom. Men XMRV skiller seg radikalt ut fra tidligere «forklaringer», og det tiden framover vil nok bare bekrefte at viruset er årsaken for de da ca 70% som har viruset.

  Det spennende blir derfor på hvilket tidspunkt det går opp for opinionen (les: media) at dette er forklaringen, og på hvilket tidspunkt det går opp for helsemyndighetene. Jeg tror ikke man skal bli overrasket dersom det skjer for førstnevnte først.

  • mhj 05.11.10, kl. 12:32

   Det er klart det K, at resultatene taler for seg selv. For å ikke snakke om de immunologiske prøveresultatene en sitter med….. her er 2+2=4

   ….skal jeg være ærlig – ja jeg trur at XMRV har en stor årsak i immunsupprimerte tilstander som hos oss i denne pasientgruppen…..

   …men vitenskaplig sett, skal ting være på det rene….

   ..men det er mange spørsmål som skal avklares før en vitenskaplig bastant uttaler seg..

   ..og da må det testing og studier til….

   😉 sånn e det bare…

   • Rutt 05.11.10, kl. 13:36

    Helt enig med dere begge, Kristofer og mhj!
    2+2=4….
    Men, det er mye som vitenskaplig må på plass før man kan konkludere og det kan ta laaaang tid. Etter hva jeg forstår er det ikke vitenskaplig dokumentert/bevist at HIV gir AIDS enda heller, det er bare noe alle vet.

 3. A 05.11.10, kl. 11:43

  Eg lure på ein liten ting…..

  Om det skulle vere slik at viruset kjem før ME-kor/korleis/av kva blir ein smitta?
  Om ME kjem før viruset-kor/korleis/av kva blir ein smitta?

  • mhj 05.11.10, kl. 12:23

   Om en tar utgangspunkt i denne undersøkelsen gjort av WPI der en har funnet XMRV i familier med neuroimmunonogiske sykdomstilstander, så var resultatet:

   Resultatene viser at 55 % av individene var positiv for XMRV. Hvor 58 % av barna var positive og 54 % av foreldrene. I autist-gruppen var 82 % av barna positive. Fodelingen av familiene så slik ut:
   – 1 av 17 familer var negativ.
   – 9 familer hadde minst 1 positiv forelder og barn positive.
   – 4 familier hadde negative foreldre og positive barn.
   – 2 familier positive foreldre og negative barn.

   Selv om en ikke kan trekke klare slutninger her, så er det likevel en opphopning av retro-virus som overføres foreldre-barn…. men samtidig ut i fra disse resultatene ser en jo at det er også andre smitteveier…..

   …men alle smitteveier er ikke kartlagt….. noe som en forhåpenligvis vil få en større klarhet i etterhvert…..

   Denne undersøkelsen tar bare for seg XMRV og ikke MLVs (polytrofe), kan ikke se at det er oppgitt i undersøkelsen…..

   ja 😉

 4. selsius 05.11.10, kl. 12:37

  Det blir i grunn litt rart og si at det ”bare” er 60 – 70 % av ME-Pasientene som har dette viruset så lenge man ikke vet hva ME er, man bare oppfyller diverse kriterier, og som vi vet er ikke det godt nok for å avgjøre om det er ME eller ikke. Når enkelte sier at dette er nok bare et nytt virus i ME sammenheng siden alle ikke har det, må man jo også neste vite hva ME er skulle man tro? Sånn er det jo ikke.

  Det er jo argumentene disse som sitter med annen forklaring bruker. Har man derimot andre holdepunkter, som diverse tester, som viser at man har ME uten dette viruset, stiller det seg helt klart i et annet lys. Det tror ikke jeg kommer til å skje. Greier WPI, som de sa for en god stund side, og oppfyller hills kriterier få man en egen sykdomsidentitet opp mot disse funnene. Da vil man få en situasjon det blir vanskelig og argumenter mot.

  • Rutt 05.11.10, kl. 13:34

   *Håper, håper, håper* Da er det kanskje muligheter for adekvat medisinsk hjelp i det offentlige helsevesen!! *drømme*

 5. bell4trix 05.11.10, kl. 14:06

  Takk for info Rutt! Og tusen takk for alle opplysende kommentarer. Dette er veldig spennende! 😉

 6. tertitta 05.11.10, kl. 18:48

  takk Rutt for at du finner oversettelse til oss som er så surrete i hue at vi ikke makter å lese engelsk doktortekst

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: