Rutts tankespinn og ME-nyheter

Det meste av det siste innen biomedisinsk forskning på ME

Årsaken til magesår var visst ikke stress likevel…

Som en lite innspill i debatten rundt Vegard Wyllers stress-teori som årsak til ME er det interessant å høre følgende intervju med Barry Marshall. Han fikk Nobelspris i medisin fordi han kunne bevise at magesår IKKE var pga stress, men hadde bakterielle årsaker.

«Nobel prize-winner Dr Barry Marshall made a medical discovery which rendered obsolete a multi-billion dollar drugs market aimed at treating stomach ulcers.

To do this he was his own guinea-pig, deliberately drinking a petri-dish full of bacteria to test out his theory.

Luckily he lived to tell the tale, and discovered the cure for ulcers – however the medical establishment and drug companies didn’t want to listen at first.»

Hør intervjuet HER

18 responses to “Årsaken til magesår var visst ikke stress likevel…

 1. Kamelryttersken 10.11.10, kl. 09:49

  Kan være nyttig med Nobelpriser, men vet vel ikke helt om jeg setter egen helse på spill for en slik.

 2. Annema 10.11.10, kl. 12:43

  Det er en sterk parallell her. Stressteorier begge deler.
  Historien gjentar seg.

  Det var vel ingen som fikk Nobelprisen på stressteorien og magesår, men derimot fikk mannen som fant bakterien Nobelprisen.
  Slik jeg leser dette er det like lite sannsynlig at ME-pasientene har stress som magesårpasientene. Skjønner ikke hvem som skulle få en stress_Nobelpris her…. Wyller? Neppe.
  Men kanskje er det en sammenheng mellom ME og nå dette virusene XMRV/MLV. Behandling kan da nærme seg, hva vet jeg(?) Dersom det skulle være tilfelle ligger det vel an til en Nobelpris.

 3. selsius 10.11.10, kl. 13:47

  Et sitat fra den Danske legen Viggo Faber fra Seattle konferansen 2001

  Konferansen hadde samlet 250-300 deltagere fra hele verden, finansiert av Centers for Disease Control (CDC) og National Institute of Health (NIH) hvilket viser med hvilket alvor amerikanske helsevesen ser på syndrompasienter. Dette er til motsetning til for eksempel Danmark som et av de få land i Europa synes å ha mistet tiliten til WHO.s som i 1992 erklærte aksept av sykdommen må være tegn på psykisk sykdommer som nevrose, depresjon, hypokondri eller den nå gjenopptatte diagnosen somatisering, som tidligere ble brukt av psykiatere om magesår, multippel sklerose og andre nå velkjente infeksiøst betingede sykdommer. Måtte de bli klokere.
  ————————————-
  Jeg kan ikke si meg mer enig. Det samme vil skje med ME de neste årene, det er helt klart!

  Dr Martin Lerner sa for noen år siden at ME helt sikkert har et enkelt svar. Det tror jeg også, jeg tror ikke noe på at ME har neste like mange svar som pasienter, noe så ulogisk. ME har et klassisk og lett gjenkjennelig bilde. Jeg er også sikker på at det er mange lidelser som ses på som ME, som bare bidrar til denne forvirringen om at ME har mange årsaker. Dr Lerner sammenlignet ME situasjonen med lignende situasjoner der bildet var uoversiktlig og pasientene stemplet med diverse psykiske diagnoser, mens det viste seg og ha en enkel forklaring, og som da oftes var infeksjons betinget.

  Jeg har fulgt med på det Wyller sier siden 2006. Han har vel gått fra det å gi inntrykk av at han sitter med noe som minner om fasitsvaret til å oppfatte seg selv som en konstruktiv del av en stor sammenheng. Verden forandres seg, og dessverre må som før det Norske helsevesen forandres etter egen vilje og tempo, og det tar tid.

  • Tone 10.11.10, kl. 13:54

   Meget bra selsius, så enig meg deg på logikken:-)

   Om noen år sitter man vel og undrer hvorfor man trakk slutning på stress og psyke:-)

 4. Lothiane 10.11.10, kl. 14:33

  I så fall håper jeg Judy Mikovits får Nobelprisen! 🙂

 5. hasla 10.11.10, kl. 14:56

  Merkelig, men i går fikk jeg mail fra en bekjent som så Wyller i «God morgen Norge»
  Dette er et menneske som ikke har ME.

  -og vedkommende skreiv til meg at
  » Jeg er ingen ekspert, men det virket som om legen(Vegard Bruun Wyller) som snakket om sykdommen, ikke visste så mye!!
  -så forferdelig synd at han får snakke så mye på Tv. Gi feilmeldinger til folk rundt omkring!»

  Jeg har ikke sett programmet, men tenkte jo at han sikkert har rett…

  Vi får bare krysse fingre og håpe at det skjer noe positivt snart.

 6. Tone 10.11.10, kl. 15:58

  Så bra Hasla at folk som ikke kjenner til ME reagerer:-)

 7. selsius 10.11.10, kl. 16:35

  Kan ikke direkte si meg uenig i det Dr. Endlander sier her. Litt utenfor tematet men, pytt…pytt…

  http://www.irishcentral.com/news/Irish-doctor-says-chronic-fatigue-syndrome-can-be-cured-107022573.html?page=2

 8. vivi 10.11.10, kl. 17:15

  Det er nok flere sykdommer/tilstander som vil gå fra å være psykosomatiske til somatiske (somatopsykiske?). Her beskriver professor Arnold Berstad ved Haukeland de funn de har gjort i forbindelse med forskning på IBS/matoverfølsomhet/fruktosemalabsorpsjon:

  http://forskningsprosjekter.ihelse.net/visningprosjektrapport.aspx?reportId=3247

  http://www.uib.no/fg/gastro/forskning/matoverfolsomhet/matoverfolsomhet-tverrfaglig-klinikk-og-forskning-haukelandmodellen

  “Vi har påvist lave verdier for serotonin og kromogranin A i tarmen hos MAI-pasientene. Det meste av disse substansene produseres i de nevroendokrine cellene i tarmen (spesielt EC cellene) og lave verdier tyder på at det er noe galt med disse cellene. Serotonin er av stor betydning både for tarmmotorikk og følelser både sentralt og perifert, og lave verdier kan forklare kombinasjonen av tarmsymptomer og psykiske symptomer. Andre har gjort funn som kan tyde på at EC celler kan være infisert og man aner muligheten for at matoverfølsomhet, og kanskje hele IBS-problemet, kan bli den neste psykosomatiske tilstanden viser seg å være en infeksjonssykdom. Magesår var den første. Det var utrolig da vi i 1990 gjorde de første magesårpasientene friske ved å fjerne bakterien Helicobacter pylori fra magesekken. Det vi nå aner, kan bli en like stor sensasjon!”

  Det som er så rart, er at mange leger ikke tar inn over seg at når man ikke har en forklaring (les: positiv offisiell blodprøve), så kan det likevel være noe annet enn innbilning/psyke. Senest på Puls nå på mandag så problematiserte dr. Skavlan alle disse pasientene som kommer til legen sin med matintoleransetester.

  Men verden går heldigvis framover, uavhengig av deler av den norske legestanden 🙂

 9. Mille 11.11.10, kl. 13:29

  Noen som kjenner til behandlingen som dr Enlander gir?

  • Lothiane 11.11.10, kl. 18:36

   Kjenner ikke til behandlingen, men på et britisk forum jeg er så er det også noen som har vært pasienter av den irske legen. Forsto det som at behandlingen er dyr, at legen er svært støttende for ME-pasienter – og at behandlingen ikke har kurert noen, men mulig ført til bedring for noen. Men altså, dette er bare hva jeg har lest her og der – jeg aner ingenting om behandlingen.

   • Rutt 11.11.10, kl. 21:56

    http://www.enlander.com/

    Er det ikke han som LHK var på «studietur» til for en liten stund siden?? Eller husker jeg helt feil?

    • Måne 11.11.10, kl. 22:09

     JO, Rutt, jeg er ganske sikker på at LHK var hos Enlander for noen mndr siden.. Vet ikke om det er opprettet noe samarbeid eller om det bare var en del av studieturen deres. Forstår at de har vært i kontakt med flere ME-eksperter utenlands..

     • Rutt 11.11.10, kl. 22:12

      Jeg mener også at han har noe av de samme metodene som Prof. De Meirleir. Han bruker ihvertfall også bla en kombinasjon av Nexavir/Kutapresin og B12 i behandlingen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: