Rutts tankespinn og ME-nyheter

Det meste av det siste innen biomedisinsk forskning på ME

Forbud for ME-syke å gi blod i Norge fra 10.12.2010

Etter et hav av mailer til Transfusjonstjenestens Kvalitetsråd, Folkehelseinstituttet, Helsedirektoratet, møte på Stortinget, kronikker skrevet i avisene og visning av «Få meg frisk» i hele landet har det nå kommet et eksplisitt forbud for ME-syke å donere blod i Norge. Det betyr at Norge gjør som USA, Canada, New-Zealand, Storbritania, Malta og Australia og inntar en føre var holdning til at det har blitt funnet et HIV-liknende retrovirus i store deler av ME-pasientgruppen og tar forholdsregler ifh til blodsmitte. Dette fremkommer av brevet sendt til alle landets blodbanker fra Helsedirektoratet i dag:

Jeg sytes også det er gledelig at de spesifiserer at det har blitt blandet sammen utbrenthet og ME. Ser vi endelig starten på en opprydning i diagnosen og differensiering mellom psykisk betinget og biologisk betinget utmattelse? I såfall må det også bli tilbudt adekvat behandling!! Da kommer man ikke lenger unna med og kun tilby kognitiv terapi eller udokumenterte alternative mestringskurs. Vi fortsetter å trille snøballen!! 🙂

20 responses to “Forbud for ME-syke å gi blod i Norge fra 10.12.2010

 1. Inger Johanne 10.12.10, kl. 12:19

  Et steg nærmere. Hurra.

 2. Kvakk 10.12.10, kl. 12:42

  Endelig! Det var en god start på helga. 😀

 3. tussaluso 10.12.10, kl. 12:42

  YES! 😀 😀
  Selv om de elegant unngår å kalle en spade for en spade, så er jeg glad for «presiseringen» av at folk med diagnostisert ME/CFS ikke skal gi blod.

 4. Rutt 10.12.10, kl. 12:54

  Litt «feig» formulering, men det viktigste er at de presiserer!
  Dette er glade tider :-). Denne avgjørelsen i dag og 5 visninger av «Få meg frisk» på NRK med første til mandag!! 🙂

 5. mhj 10.12.10, kl. 13:31

  😀 ja det er en gledens dag……..

  Vil takke alle som har vært pådrivere i saken med å sende brev, ringt og i det hele tatt!!!

  Vi har blitt sett og saken har blitt tatt på alvor – med å hindre mulig smittespredning!!!

  😉 jada vi kan være enige i at brevet er «rundt» skrivd, men likevel ett steg videre….

  😀

  • Rutt 10.12.10, kl. 14:26

   Det er absolutt et steg videre! Selv om brevet er litt unnvikende formulert så har de måttet anerkjenne det vi har poengtert nå så lenge! Det er det viktige 🙂 Også kan man vel ikke «miste ansikt» helt vettu 😉

 6. Rosa 10.12.10, kl. 13:48

  Så bra! Endelig litt fornuft i dette..! :o))

 7. Tege 10.12.10, kl. 13:55

  Gratulerer med dagen!! 😀 Velkommen kjære landsmenn til dagens realitet og til en litt sikrere tilværelse! Gratulerer med alvoret… Og gratulerer til alle som har løftet fram fornuftens og logikkens klare budskap om forskningsfunn og føre-var.. Og på fredsprisens dag hvor en vinner sitter i fengsel for å lagt ut sine oppfatninger på internett – så er det godt å se at informasjonsflyten her til lands kan flyte fritt og gjøre sin virkning til felles beste. Og ikke nok med det.. dette er nok bare begynnelsen på hva informasjonsflyten skal få gavne samfunn og MEpasienter her tillands! Oljetankeren som skal endre kurs har begynt på sin kursendring… og vi skal garantert lose de videre.

 8. Øistein Jansen 10.12.10, kl. 14:21

  Vel og bra dette, men jeg ser mer fram til dagen da det vil bli standard å kunne ta en blodprøve for å finne ut om man har viruset.
  Selv om det nå er forbudt å gi blod med diagnose ME er det fortsatt mange som kan gi blod for de som enda ikke har fått diagnosen. Det er fortsatt ikke mulig å teste alle blodgivere enda.

  • Rutt 10.12.10, kl. 14:30

   Definititvt! Det venter vi alle på! Man kan ikke hindre XMRV/MLV inn i blodforsyningen ved å forby ME-syke å donere, men man har gjort de forholdsregler som er mulige å gjøre. Man har også med dette anerkjent at ME er en sykdom av biologisk art. Det er stort!

  • Tege 10.12.10, kl. 15:26

   Både blodprøver og behandling fra det offentlige ligger nok dessverre langt fremme. Det ble sagt i Sverige at det jobbes for fullt med å utarbeide testmetoder og at en ferdig test ville foreligge om 5 år(med forbehold om at jeg husker rett.. -(se tidligere referat her hos Rutt..) )
   Men det er vel kjent at om et problem skal kunne løses/møtes – så må man «eie» problemet. Man må med andre ord erkjenne at problemet er et faktisk problem. Da kan man begynne å finne en vei videre. Og DET er dette vedtaket et første og etterlengtet signal om..

 9. lue 10.12.10, kl. 15:13

  Ja, dette er stort…. på tross av myndighetenes begrunnelse med føre var prinsippet! Helsedirektoratet har måttet ta inn over seg ny( og gammel!) viten og den forskningen som skjer ute i verden nå. Veien blir nå kortere til å være åpen for neste erkjennelse…
  Tusen takk til alle som står på for saken-.

 10. Cathrine15 10.12.10, kl. 16:16

  Nydelig. Så bra!!!! Jeg er super happy nå as!!! 🙂

 11. Pling 10.12.10, kl. 17:17

  internett er veldig bra for «geriljakrig» 🙂
  Det nytter!

 12. Rutt 10.12.10, kl. 19:06

  Lue, Cathrine og Pling: Det nytter! Og det motiverer oss alle til å fortsette å jobbe mot fysiologisk grundig utredning, biomedisinsk behandling og en frisk(ere) fremtid 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: