Rutts tankespinn og ME-nyheter

Det meste av det siste innen biomedisinsk forskning på ME

Nytt studie publisert av bla. V.B. Wyller: Ingen forskjell i reaksjoner på psykisk stress hos ME-pasienter og friske kontroller

Hentet fra pubmed.gov:

«ABSTRACT: Chronic fatigue syndrome (CFS) is a disabling disease with unknown etiology. There is accumulating evidence of altered cardiovascular autonomic responses to different somatic stressors, in particular orthostatic stress, whereas autonomic responses to mental stress remain to be investigated. In this study, we explored cardiovascular autonomic responses to a simple mental stress test in CFS patients and healthy controls. A consecutive sample of 13 patients with CFS, aged 12 to 18 years, and a volunteer sample of 53 healthy control subjects of equal age and gender distribution were included. Blood pressure, heart rate and acral skin blood flow were continuously recorded during an arithmetic exercise. At baseline, heart rate was significantly higher among CFS patients than controls (p = 0.02). During the arithmetic exercise, however, there were no significant differences in the responses between the two groups. In conclusion, CFS patients have unaltered autonomic responses to simple mental stress as compared to healthy control subjects.»

Les HER

Les på norsk med Google oversetter HER

11 responses to “Nytt studie publisert av bla. V.B. Wyller: Ingen forskjell i reaksjoner på psykisk stress hos ME-pasienter og friske kontroller

 1. Norefall 17.12.10, kl. 20:48

  Haha!! : )

  • Norefall 17.12.10, kl. 20:54

   Denne rapporten taler egentlig imot teorien til Wyller? Ble litt usikker på hvor omfattende konklusjonen er. Denne stressloopen (enten psykisk eller ikke) ble altså ikke dokumentert denne gangen heller? 🙂

 2. tingelingeling 17.12.10, kl. 21:02

  Hvorfor ble jeg ikke overasket skal tro??

 3. bamse 17.12.10, kl. 21:35

  Jeg synes det er flott at Wyller ender opp med forskningsresultater som strider i mot hans teori. Man kan jo selvfølgelige mene at teorien hans i utgangspunktet var dum, men jeg synes det er bra at folk tør prøve seg på ME teorier, gjør forskning, får resultater som bekrefter eller avkrefter det som var utgangspunktet. Vi trenger så sårt forskning på ME og jeg tror vi bør ha takhøyde til å godta at noe av forskningen ikke nødvendigvis er av den type vi kunne ønske oss. Uenighet kan bidra til kreativ friksjon og resultater som bekrefter/avkrefter teorier og bringer oss videre. Det er jo også flott at Wyller har funnet at det ikke er noen forskjell på psykisk stress hos ME pasienter og en frisk kontrollgruppe.

 4. Andreas 17.12.10, kl. 22:22

  Enig med bamse. All forskning er bra, og er biter i puslespiller. Men det er nå godt at de idiotiske hypotesene til Wyller blir motbevist. Trist at en så opplagt ressurssterk mann lar stoltheten sin ødelegge for seg og så mange andre gjennom å måtte forsvare sin såkalte doktorgrad på «ME» til siste slutt.

 5. Tege 18.12.10, kl. 00:04

  Forskningsresultater som kommer fra en selv som strider imot egene teorier er en styrke. Han skal ha det. Det er dog frusterende at en mann i den posisjonen ikke vil søke kunnskap i de kretser som har forsket på biomedisinsk tilnærming i en årrekke. At 120 barn/ungdommer med ME skal brukes i forskning på noe som ligger så tynt an.. Vel, jeg prøver stadig å være positiv, men sliter .. sorry

 6. mhj 18.12.10, kl. 01:34

  Vel i ytgangspunktet jobber en ut i fra en hypotese…. som en bygger videre på…. vil den stå eller vil den falle???

  Selv ikke vi kan sitte her å si at mentalt stress ikke påvirker oss – det er å lyge… men poenget er at det ikke telller 100 % og det er heller ingen stressloop som har «hengt» seg opp etter at infeksjonen er klarert…. da får en virkelig begynne å lese mere om gener, epigener, samspill og toksinproduksjon….. og hørt jeg cytotoksiner….. å hørte jeg betennelsesfaktoerer… HÆ??? æ trur æ har blitt tunghørt på mine eldre dager….

  …men fyren må få en mulighet til å finne dette selv…. uten at vi angriper han nedom og hjem FÆR vi har sett resultatene av siste studie….

  Æ personlig gidder ikke høre på sånn – ja…. litt respekt er vel lov… så det er hannes arbeidshypotese, men han får finne ut av det selv…. klarer han å bevise den eller ikke????

  • Måne 18.12.10, kl. 15:09

   «Selv ikke vi kan sitte her å si at mentalt stress ikke påvirker oss – det er å lyge…»sier mhj.
   Det er sant, vi blir sykere av mentalt stress! Vi blir sykere av ALL påvirkning, enten den er positiv eller negativ, hvis vi ikke sørger for å holde påvirkningen på et nivå som kroppen tåler…
   Judy Mikowits sa i sitt foredrag at : «XMRV replikerer ved stress». Hun sa også at: «XMRV må ha en trigger som f.eks virus\parasitter etc for å gi sykdom\replikere». Slik blir det er jo IKKE selve stresset som er ÅRSAKEN til vår sykdom.- At viruset replikerer er jo da en følge av en type påvirkning\trigger-.. Altså: Årsaken er XMRV. Symtomer kommer ved påvirkning av ÅRSAKEN , som f.eks stress el. EBV. Dette er da en hypotese som Mikowits arbeider etter.
   Det Wyller forsker på er selve stressresponsen , og hvilken rolle den har i ME. Dette blir da etter mitt skjønn å forske på symtomer og ikke årsaker. I motsetning til Mikovits.
   Jeg er fremdeles skeptisk, og tenker som Tege; Det er synd at han ikke bruker sin posisjon til å ta tak i den utenlandske forskningen som etter mitt skjønn har en langt mer holdbar hypotese enn hans egen .. Men vi får vente og se..

 7. Tone 18.12.10, kl. 21:16

  Jeg bryr meg mer om hva som kommer fra de internasjonale forskere, LHK og Haukeland sykehus’s studie. Mer seriøst.

 8. Solgløtt 18.12.10, kl. 22:04

  Er ikke wyller vanlig lege, og ikke psykiater/psykolog ?
  Forstår liksom ikke hvordan han kan vinkle slik han gjør. (fokus på psyken)

  Så «vid» som diagnosen er, så vil han alltid kunne kunne finne noen som passer til hans versjon av me.
  Trist at han må gå gjennom så mange for å finne dem

  Som Måne sier……. All påvirkning innvirker på formen.
  For alt trenger energi……. både tanker og bvegelser.
  Eks. : Hvis hjertet stopper, funker hverken hode, eller resten av oss. Så, det henger jo sammen.
  😉

  Føler han mangler evnen/empatien til å se et stor nok bilde, ang me’n (han er virkelig ikke alene)
  😦

 9. Pingback: 16.01 VG: Vegard Wyller uttaler seg om ME og årsak, virkning og behandling i dagens VG « Rutts tankespinn og ME-nyheter

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: