Rutts tankespinn og ME-nyheter

Det meste av det siste innen biomedisinsk forskning på ME

14.01: Danske Weekendavisen har en lang artikkel om ME og kontrovers

Hentet fra weekendavisen.dk:

«Først lignede det et længe ventet gennembrud. Overskrifterne var store og stemningen blandt patienter og læger håbefuld. Amerikanske forskere havde undersøgt en gruppe mennesker med kronisk træthedssyndrom og opdaget, at to tredjedele af dem var inficeret med et næsten ukendt virus af samme type som HIV. Et virus, der kun forekom hos fire procent af den raske kontrolgruppe. Fundet blev offentliggjort i toptidsskriftet Science i oktober 2009, og reaktionen fra flere eksperter og behandlere var – endelig! Endelig havde man en lovende kandidat til at opklare årsagerne til den gådefulde og stærkt omstridte sygdom og muligheden for måske omsider at finde en effektiv behandling»

Det er også intervju med Prof. Per Fink, professor i psykiatri og leder af Forskningsklinikken for Funktionelle Lidelser og Psykosomatik ved Aarhus Universitetshospital og Dr. Mette Johnsgaard fra Lillestrøm Helseklinikk.

Les artikkelen HER (Kan leses online frem til 20.01)

15 responses to “14.01: Danske Weekendavisen har en lang artikkel om ME og kontrovers

 1. mhj 14.01.11, kl. 12:26

  Det bare helt utrolig hva en Fink kan klare å uttale seg om… for å være oppriktlelig har de da egentlig ikke faglig bakgrunn til å uttale seg om biologiske/fysologiske somatiske prosesser.

  Det eneste de gjør er å skape trøbbel. Jeg stiller meg undrende nok en gang og hver gang – hvilken planet lever de på????

  Ellers var det jo en grei artikkel…

  😉

  • Rutt 14.01.11, kl. 14:08

   Fink virker overhodet ikke opplyst. Eller som vi har sett så ofte før, kanskje han egentlig uttaler seg på om en gruppe pasienter som har en utmattelsestilstand av helt andre årsaker enn retrovirus, infeksjoner osv.? Jeg tar det som en selvfølge at han ikke vil omtale disse patogenene som psykosomatisk årsaksforhold for sykdom.

 2. Annhild 14.01.11, kl. 12:56

  Hvorfor refereres det hele tiden til «tretthet»?? Gjennomgående for alle pasienter er UTMATTELSE! man må slutte å blande begrepene utbrent, trøtt, utmattet! Det er 3 forskjellige tilstander.

  • Rutt 14.01.11, kl. 14:03

   Dette har skapt MYE forvirring både blant helsepersonell og folk flest. Vi har jo også sett hvordan det har ført til store overskrifter i media om «Forskning om ME» og det har senere vist seg at det har vært utbrente, stessede det har vært forsket på. Jeg syntes heller ikke at utmattelse er et veldig godt begrep å bruke om denne sykdomme, fordi folk bruker det uttrykket om å være sliten feks. at man er utmattet etter en slitsom dag på jobben. I tillegg er jo utmattelse kun et symptom av veldig mange. Prof. Saugstad har sagt i mange sammenhenger at å kalle denne sykdommen Kronisk utmattelsessyndrom er det samme som å kalle Parkinsons Kronisk ristesyndrom. Jeg håper vi med tiden får et bedre navn på diagnosen som ikke åpner opp for så mange misforståelser.

   • Annhild 14.01.11, kl. 15:54

    Ja helt enig!! et bedre beskrivende ord skulle det ha vært.

   • selsius 14.01.11, kl. 16:54

    Det hjelper lite med et nytt navn så lenge enkelte mener at sykdommen ikke eksisterer, er psykisk betinget eller bruker feil diagnose kriterier. Det vi trenger er klare bevis som det blir enighet om, og som da forandrer holdninger. Man kan som Fink her (Må ikke forveksles med Dr. Flink!) velge å se bort fra enkelte forskningsstudier og komme med sine egne forklaringer som ikke stemmer overens med flertallet av pasientene som finnes i denne gruppen. Disse synserne kan bare overdøves med klare fakta. Det vil bli et annet navn på ME, basert på faktiske funn. Får jo bare tror at det kommer veldig fort!

 3. Ronny 14.01.11, kl. 13:43

  Johnsgaard sier iflg artikkelen:

  «Og selvom det eventuelt kan have været XMRV, der satte sygdommen i gang, tror jeg, de sene symptomer skyldes immunsystemets egen uhensigtsmæssige reaktion.»

  Lurer på hva hun baserer dette på.

  • mhj 14.01.11, kl. 13:51

   Ut i fra arbeidshypotesen trur en at kanskje at XMRV ligger i grunnen og at den skaper en immunsuppremering, dermed blir det rom for co-infeksjoner og reaktivering av de infeksjoner som er latente (herpes-virus feks). samtidig vet vi jo at de fysiologiske prosesssene forstyrres og at immunforsvaret responederer negativt på matvareintoleranser, toksiner etc…. altså uhensiktsmessige reaksjoner……. glutenintoleranse eller sensitivitet er ett godt eksempel på dette….

   jeg kan jo ikke si for sikkert at det er akkurat dette hun tenker på, men ikke utenkelig heller…

   😉

   • Rutt 14.01.11, kl. 13:57

    Det er mye av det samme Prof. De Meirleir har sagt hele tiden. Tipper forskerne vil bli ganske enige rundt dette etterhvert.

 4. Tussaluso 14.01.11, kl. 14:44

  Du har helt sikkert danske lesere som kan rette meg dersom jeg tar feil, men er ikke Per Fink en slags Danmarks svar på Simon Wessley eller vår egen Vegard Bruun Wyller? «Bodily distress syndrome» er vel en variant av Wyller sine «løver».
  Det virker som danskene sliter med de samme problemene som oss (og resten av Europa…) – å få fokus på biomedisinsk forskning og behandling i stedet for psykiatri.
  Er det noen som vet om det er noe samarbeid mellom de skandinaviske ME-foreningene?

  • Helle 16.01.11, kl. 14:26

   Ja, det er helt rigtigt, at Per Fink er den danske Simon Wessely eller Bruun Wyller. Det, som er allermest fortvivlende, er at den danske Sundhedsstyrelse anbefaler, at der oprettes et «Videncenter» for udredning og behandling af ME/CFS på psykiater Per Finks Forekningsklinikken for Funktionelle Lidelser og Psykosomatik i Århus. Læs om klinikken og dens arbejdsmetoder her: http://www.aarhussygehus.dk/om+os/afdelinger/forskningsklinikken+for+funktionelle+lidelser+og+psykosomatik

   Så vidt jeg ved, er der ikke endnu noget formelt samarbejde mellem de skandinaviske ME(/CFS) foreninger – men jeg ved, at den danske ME/CFS Foreningen har det med i sin handlingsplan at arbejde for et skandinavisk samarbejde. 🙂

 5. selsius 14.01.11, kl. 15:56

  Per Fink snakker jo bare Wesselys vranglære om ME, som så mange andre. Dette har jo rot fra 80’tallet da Wessely og Reeves var rimelig aktive med å spre vranglære om ME. Det sitter jo god og virker urokkelig i enkelte miljøer. Får jo tro at 2011og spesielt Ottawa konferansen gir klare nok svar angående ME så pasientene slipper og forholde seg til disse forenklingene som Fink representerer.

 6. Annhild 15.01.11, kl. 13:36

  Hva er og når er Ottawa konferansen? *nysgjerrig*

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: