Rutts tankespinn og ME-nyheter

Det meste av det siste innen biomedisinsk forskning på ME

Video av Vegard Brun Wyller på God Morgen Norge 09.11.2010

Jeg skrev kort om dette på bloggen når det ble sendt på TV2, men innslaget har ikke vært tilgjengelig annet enn på TV2s betalingskanaler frem til nå som Norefall har nå vært så grei å lagt det ut på YouTube. Wyller snakker endel om sitt forskningsprosjekt på barn og legemiddelet Klonidin, som jeg har skrevet et innlegg om HER

 

3 responses to “Video av Vegard Brun Wyller på God Morgen Norge 09.11.2010

 1. Lothiane 13.02.11, kl. 22:55

  Takk til Norefall, for dette hadde jeg ikke sett før!

  Ja ja, hva skal man si… De har jo fått med seg en del, men hopper glatt bukk over alt det nye av forskning og biomedisinske funn. Det blir presentert som en sykdom der man er «sliten» og der utmattelsen er det største og viktigste symptomet.

  Akk.

 2. Arnar 14.02.11, kl. 09:34

  Fra nettpraten etter innslaget:
  Spørsmål fra «me-mamma»:
  «Hva er din kommentar til at din kollega dr Ola D. Saugstad er involvert i ME-forskningen til dr Mette Johnsgaard ved Lillestrøm Helseklinikk? Hvordan kan du hevde at din forskning/utprøving på ungdommer med ME har større effekt og er mer «rett vei» enn det mange store forskere over hele verden nå er opptatt av – nemlig XMRV, og hva dette retroviruset kan gjøre/forårsake i mennesker?»

  Svar fra Wyller:
  «I den internasjonale forskningenge på CFS/ME er det et stort mangfold av problemstillinger og retninger. Noen er særlig opptatt av XMRV som en mulig ÅRSAK til CFS/ME, og dette er det selvsagt viktig å forskere nærmere på. Andre -inkludert vår forskningsgruppe – har andre innfallsvinkler.

  Dette er en stor styrke for vitenskapen med et slikt mangfold av innfallsvinkler, og at ikke alle følger samme spor. På på den måten vil vi få testet mange hypoteser – og vi må være foreberedt på at mange må forkastes, mens noen vil bli bekreftet. Men uansett lærer vi mye mer om CFS/ME enn dersom alle forsket på akkurat det samme.

  Alle forskningsmiljøer – inkludert vårt eget – må selvsagt være ydmyke i denne sammehengen. Kanskje vil vi få rett, men kanskje vil også våre teorier bli forkastet.»

  Kommentar: Det er ingen «stor styrke» når standhaftigheten til Wyller tar overhånd. Han snakker om ydmykhet, men har de siste årene ikke vist et snev av nettopp dette. Derfor blir hans uttalelse/svar et eneste stort paradoks. Og interessant nok (kanskje tilfeldig) så bruker Wyller (og Helsedirektoratet) konsekvent betegnelsen CFS/ME (altså CFS først), mens ME Foreningen, RME i Sverige, UK ME Association, Wikipedia m.fl. utelukkende uttrykker ME/CFS (altså ME først). Kanskje en meningsløs observasjon, men det er påfallende at rekkefølgen till Wyller setter utmattelse i fokus, mens «resten» av verden prioriterer ME.

 3. Rutt 14.02.11, kl. 18:25

  Hele innslaget er preget at Wyllers fokus på utmattelse og fatigue. De snakker om dette som om dèt er sykdommen, noe vi jo vet at er helt feil. Jeg er helt enig i at uttalelsen til Wyller blir et paradoks, da det som du skriver, dessverre er lite ydmykhet å spore ifh til nye biologiske forskningsfunn.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: