Rutts tankespinn og ME-nyheter

Det meste av det siste innen biomedisinsk forskning på ME

Hovedoppgave om kognitiv terapi og ME

Mikkel Eielsen har skrevet hovedoppgave om kognitiv terapi brukt som behandling for ME:

Hentet fra Lillestrøm Helseklinikk:

«Til tross for strenge inklusjonskriterier med den agenda å sikre en så homogen pasientgruppe som mulig, har denne oversiktsartikkelen avdekket et nokså heterogent pasientmateriale som de inkluderte studiene har sett på. En rekke av studiene med påviste positive signifikante effekter for kognitiv atferdsterapi har inkludert et større pasientantall med betydelig psykiatrisk komorbiditet eller har benyttet diagnosekriterier som ikke ekskluderer en rekke psykiske lidelser. Det stilles derforspørsmål om hvorvidt det er reelle CFS/ME pasienter studiene virkelig har tatt for seg. – I tillegg ekskluderte 6 av 9 studier deltakere som ikke var fysisk kapable til å delta på de ulike intervensjonene som foregikk på poliklinikker eller andre spesialist- klinikker. Dermed er det sannsynlig at de fleste studiene ekskluderte den pasientgruppen med det sterkeste symptomtrykket, som hovedsakelig er sengeliggende.

Denne oversiktsartikkel konkluderer derfor med at kognitiv atferdsterapi kan ha en positiv effekt på reduksjon av utmattelse hos CFS/ME pasienter med et noe mildere symptombilde, som ikke er kronisk sengeliggende. For øvrige symptomer har sannsynligvis behandlingen liten effekt.»
For å se hele hovedoppgaven klikk her

Les sammendraget HER

6 responses to “Hovedoppgave om kognitiv terapi og ME

 1. Tege 06.03.11, kl. 22:35

  Bare en detalj:
  Det skrives: «Dermed er det sannsynlig at de fleste studiene ekskluderte den pasientgruppen med det sterkeste symptomtrykket, som hovedsakelig er sengeliggende»
  Jeg mener at den ekskluerer videre enn det; Jeg ville nå ha sagt at studiene ekskluderte den pasientgruppen som er hovedsaklig er husbunden.

 2. Måne 07.03.11, kl. 12:31

  Enig med Tege her. Man kan være veldig syk selv om man ikke er «hovedsaklig sengeliggenede». Man kan også være husbunden i perioder, men ikke alltid. Sykdommen kan svinge fra time til time i sine mest ustabile perioder. Jeg tror det er svært viktig at det kommer fram at denne sykdommen kan ha mange ansikter, mange nivåer, for ikke å snakke om et enormt mangfold av symptomer, og at den uansett stjeler muligheten for å leve et normalt aktivt liv som hvis man er frisk.
  Og jeg tror altså ikke at kognitiv adferdsterapi gjør annet for denne sykdommen enn for andre kroniske sykdommer: Hjelper deg til å leve best mulig med den. Kognitiv adferdesterapi kan ikke fjerne ME, like lite som det kan fjerne kreft!

 3. Tone 07.03.11, kl. 22:59

  Man kan være 50-80% frisk også, og være i jobb med arbeidsro, så enig med Måne. Det kan ikke generaliseres hverken på funksjonsnivå eller grad.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: