Rutts tankespinn og ME-nyheter

Det meste av det siste innen biomedisinsk forskning på ME

Liste over 10 biologiske oppdagelser om ME fra Dr. Anthony Komaroff, Harvard Medichal School.

SerendipityCat har oversatt til norsk listen med 10 biologiske oppdagelser om ME som er laget av Dr. Anthony Komaroff, professor i medisin ved Harvard Medichal School, seniorlege ved Brigham og Kvinnesykehuset i Boston og sjefsredaktor for Harvards Helsepublikasjoner.

Ti oppdagelser om biologien bak ME/CFS

1.

ME/CFS er ikke en form for depresjon, og mange pasienter med ME/CFS har ingen diagnostiserbar psykiatrisk lidelse. Som for de fleste kroniske sykdommer, vil noen pasienter med ME/CFS bli deprimert på grunn av den virkningen sykdommen har på livet deres, men de fleste studier finner at flertallet har ikke hatt depresjoner forut for sykdommens utbrudd.

2.

Det er en tilstand med kronisk, lavgradig immunaktivering hos ME/CFS-pasienter.Det er gjort funn av aktiverte T-celler, aktivering av gener som reflekterer immun-aktivering og økte nivåer av cytokiner som er kjemiske elementer i immunsystemet.

3.

Det er betydelige bevis for dårlig funksjon i det vi kaller natural killer (NK) celler – hvite blodceller som er viktige for å bekjempe virusinfeksjoner. Studier viser ulike funn om det kan være økt antall NK celler hos pasienter med ME/CFS.

4.

Abnormaliteter i den hvite substansen i hjernen har blitt funnet hos pasienter med ME/CFS når man bruker magnetresonanstomografi (MRI) scans. Disse er typisk veldig små områder (en fraksjon av en tomme) like under den cerebrale cortex, det ytterste området i hjernehalvdelene (hjernebarken). Forskjeller i volumet av grå substans er også observert.

5.

Abnormaliteter i hjernens metabolisme, som indikert av single photon emission computed tomography (SPECT) og positron emission tomography (PET) har blitt oppdaget. Annen forskning tyder på at det er noe galt med energi-metabolismen og de oksidative elektron-transport-kjedene imitokondriene til pasienter med ME/CFS.

6.

Pasienter med ME/CFS opplever abnormaliteter i flere nevroendokrine systemer i hjernen, spesielt undertrykking av den som kalles “hypotalamus – hypofyse – binyrebark” (HPA) aksen, men også “hypothalamic-growth hormone” aksen.

7.

Kognitiv svekkelse er vanlig hos pasienter med ME/CFS. De oftest dokumenterte abnormalitetene er vanskeligheter med informasjonsprosessering, hukommelse og/eller oppmerksomhet.

8.

Abnormaliteter i det autonome nervesystemet har blitt funnet av flerforldige uavhengige forskere. Disse inkluderer en svikt i kroppens evne til å opprettholde blodtrykket etter at en person reiser seg opp, abnormale responser i hjerterytmen i stående stilling og uvanlig oppsamling av blod i venene i bena. Noen studier finner også lave blodvolum-nivåer.

9.

Pasienter med ME/CFS har forstyrrelser i genuttrykk som er viktig for energimetabolismen. Energi kommer fra visse naturlige kjemikalier som blir prosessert av enzymer i hver enkelt celle. Disse enzymene er kontrollert av spesifikke gener. Annen genomisk forskning avdekker involvering av gener koblet til aktiviteten i HPA-aksen, det sympatiske nervesystemet og immunfunksjon.

10.

Det er bevis for mer frekvent latent aktiv infeksjon av forskjellige herpesvirus ogenterovirus. Herpesvirusene inkluderer Epstein Barr, HHV-6 og cytomegalovirus. Andre infektiøse agenter, slik som bakterien som forårsaker borrelioseRoss River virus og Q-feber, kan også trigge kronisk utmattelsessyndrom.

~~

Oppsummeringen av forskningsfunn innen kronisk utmattelsessyndrom er laget av Dr. Anthony Komaroff, professor i medisin ved Harvard Medichal School, seniorlege ved Brigham og Kvinnesykehuset i Boston og sjefsredaktor for Harvards Helsepublikasjoner. Dr. Komaroff har et pågående forskningsprogram om kronisk utmattelsessyndrom og har publisert over 230 forskningsartikler og bok-kapitler.

 

5 responses to “Liste over 10 biologiske oppdagelser om ME fra Dr. Anthony Komaroff, Harvard Medichal School.

 1. Norefall 09.03.11, kl. 11:50

  XMRV da? :>

  • Rutt 09.03.11, kl. 11:57

   Litt usikker på når denne listen ble laget, men tror ikke den er av de nyeste. Savner definitivt XMRV på den.. Spesielt når vi vet at XMRV KAN være en rotårsak til mye av det som er listet opp.

   • Måne 09.03.11, kl. 12:12

    Jeg tenker at listen uansett er veldig nyttig. Den viser tydelig at ME er noe langt annet enn innbillt sykdom som kan tenkes eller trenes bort. Den støtter vår viktigkste kamp nå: Å bli trodd på at dette er en alvorlig fysisk sykdom som krver medisinsk behandling!
    Huttetu, det er utrolig at vi fremdeles må kjempe så hardt for å bli trodd og tatt på alvor.. Det er skandaløst!

  • ~SerendipityCat~ 09.03.11, kl. 15:49

   Jeg tror denne er et par-tre år gammel, men har ikke funnet noen nøyaktig dato for når den ble publisert første gang. Jeg tok den med fordi den var en del av den «infopakken» som nylig ble lagt ut i forbindelse med en kampanje hvor man skulle sende info til sine leger: http://menytt.wordpress.com/2011/03/02/nyttig-informateriale/

 2. Eirran 10.03.11, kl. 10:28

  Originalen ble publisert 2 desember 2008 så langt jeg har funnet ut.
  http://www.prohealth.com/library/showarticle.cfm?libid=14063

  Som det framgår av artikkelen er dette en oppsummering av forskningsfunn som er omtalt i CFIDS Chronicle sommeren 2008.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: