Rutts tankespinn og ME-nyheter

Det meste av det siste innen biomedisinsk forskning på ME

Prosjektbeskrivelse av Lillestrøm Helseklinikks XMRV-studie:»Finnes gammaretrovirus hos pasienter med CFS?»

Hentet fra lhkpasientfora.org:

«Hovedmål for studien:

Detektere gammaretrovirus gensekvenser i ekstremt syke ME/CFS pasienter i Norge.

Delmål:

Avsløre andre karakteristikker i retrovrial cytotoksisitet.

Avsløre sykdomsassosiering mellom gammaretrovirus og ME/CFS og finne prevalensen i friske slektninger og friske kontroller.

Detektere virusbelasting i levende PBMCs.

Detektere antistoffer mot gammaretroviruser.

Finne karakteristiske cytokin-profiler og utvikle biomarkører for monitorering av sykdomsaktivitet.

Det er strenge regler for forskningsprosjekter i Norge og disse skal godkjennes og overvåkes av REK. Se vedtaket for  Prosjektgodkjenning fra REK (1)

Søknaden skal inneholde bestemte beskrivelser for hva prosjektet skal innbære både kvalitativt og kvantitativt. Etiske retningslinjer skal være kartlagt. Les mer på REK sine sider for søknader og etiske retningslinjer.

Søknaden for Lillestrøm Helseklinikk kan du lese her (2).

Om bakgrunn og formål til forskningsstudien sier Dr. Mette S. Johnsgaard dette (2):

ME/CFS er en sykdom med ukjent etiologi som kan medføre uttalte symptomer og varig redusert funksjonsevne samt invaliditet. Dysregulering av immunsystemet er en mulig patogenetisk faktor. Siste året er det publisert to sterke studier som viser en mulig sammenheng mellom Maurine Leukemi Virus relaterte virus og CFS, det er dog fortsatt usikkerhet om funnet er sykdomsspesifikt og relevant. Norge har, i tillegg til en større prevalens av sykdommen, også et stort antall pasienter med CFS, som er ekstremt syke (vesentlig sengeliggende, Karnovsky score 40 eller under).

Vi ønsker å sammenligne funn på disse pasientene imot friske kontroller. I tillegg til å se etter gensekvenser på MLV relaterte virus vil vi se etter andre karakteristikker i immunsystemets celler som kan gi oss en større forståelse av sykdommen. Studien er svært viktig i forhold til oppstart av eventuelle behandlingsforsøk senere.

Om faglig og vitenskapelig begrunnelse for valg av innsamling og metodikk sier Dr. Mette S. Johnsgaard (2):

Pasienter som får diagnosen CFS eller ME, får diagnosen ut ifra standardiserte symptomkriterier. Dette gir en heterogen gruppe pasienter som kan ha alt i fra en stressrealatert “utbrenthet” til en kronisk sykdomsfølelse/influensafølelse karakterisert ved ekstrem utmattelse, nattesvette, lymfadenitter med mer. Vi tror at noen pasienter i denne gruppen, spesielt de med dårligst funksjonsnivå, kan ha en pågående retrovirus infeksjon. For prosjektet vil vi inkludere 30 pasienter som passer kriteriene for diagnosen og er sterkt funksjonshemmet på grunn av dette. For å få oversikt over alle mulige smittetidspunkt vil vi, via detaljerte intervjuer, forsøke å få med oss alle detaljer omkring livssituasjonen før sykdommen begynte. Vi tror en retrovirus infeksjon kan også reaktiveres ved noen situasjoner som ekstremt stress, andre infeksjoner med mer. For å fange opp mulige latente infeksjoner hos pårørende vil de benyttes som kontroller i studien (15 stk). I tillegg vil vi velge ut kontroller ifra mennesker som har ingen kontakt med personer som er syke (15 stk). (…) Vi vil i tillegg se etter gammaretroviruset, også lete etter karakteristikker i retroviral cytotoksisitet, se etter hvor retroviruset har sin primærfokus i PBMC, se etter cytokin profiler og utvikle biomarkører for å følge sykdomsaktivitet. Samtlige funn sammenlignes hos syke, friske familiemedlemmer og friske uten kontakt med pasienter med CFS.

Dersom MLV relaterte virus er relavant i ME/CFS tror vi at vi vil finne dem spesielt hos disse pasientene.

Det er også viktig for at denne pasientgruppen har ingen form behandling per i dag og vi anser det som viktig å utforske sykdomsmekanismer for å finne frem til mulige behandlingsalternativer. dersom det blir relevante funn på denne pasientgruppen tror vi det vil kunne benyttes på flere pasienter med samme diagnose men med mindre grad av funksjonshemning (2).»

Les mer HER

————————————————————————-

Les prosjektbeskrivelsen i sin helhet HER

Les detaljene gitt til deltakerne i studiet HER

3 responses to “Prosjektbeskrivelse av Lillestrøm Helseklinikks XMRV-studie:»Finnes gammaretrovirus hos pasienter med CFS?»

  1. ~SerendipityCat~ 09.03.11, kl. 15:44

    Så bra at dette har kommet på nett, da kan flere se at det foregår seriøs biomedisinsk forskning på dette i Norge! 🙂 Jeg har også lagt det ut nå.

  2. Pingback: The FaceB Journal: “The Retrovirus XMRV in Prostate Cancer and Beyond” « Rutts tankespinn og ME-nyheter

  3. Pingback: Aftenposten 05.04: “Frykter juksebehandling-tilbud til ME-pasienter skal sjekkes” « Rutts tankespinn og ME-nyheter

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: