Rutts tankespinn og ME-nyheter

Det meste av det siste innen biomedisinsk forskning på ME

16.03: Dagens Medisin «ME-protest mot helsepolitikk»

Dagens Medisin har publisert pressemeldingen sendt ut fra Norges ME-forening i går:

Hentet fra Dagens Medisin:

«De 3853 personene som har skrevet under protestskrivet, ber om å få dekket utgifter til medisinsk behandling som det norske offentlige helsevesenet ikke tilbyr.

Underskriftslisten ble overlevert av ME-pasientene Birgitte Rønning og Anette Gilje, da initiativtakeren til underskriftskampen, Alf Roger Dahlø, var for syk til å delta. Også generalsekretær Ruth Astrid L. Sæter i Norges ME-forening var til stede.»

Les det HER

11 responses to “16.03: Dagens Medisin «ME-protest mot helsepolitikk»

 1. Lilly 17.03.11, kl. 11:33

  Flott at Dagens medisin følger opp ; )

 2. Tone 17.03.11, kl. 11:52

  ja, og tilhengere av den «gamle oppfattning» vil prøve og protestere men verden har kommet for langt til at de vil vinne frem:-)

 3. Rutt 17.03.11, kl. 12:16

  Jeg ble bare så glad når jeg leste kommentaren under innlegget fra «Helsepersonell», som jeg da håper er noen fra helsevesenet og ikke en ME-pasient ;-), at jeg måtte bare legge den inn her også:

  «Dette skulle og burde da være en selvfølge i 2011. Hvorfor skal denne pasientgruppen behandles annerledes enn andre pasientgrupper – selv om det er uenighet om elementer ved sykdommens natur? Skal de nektes behandling fordi sykdommen ikke er ferdig kartlagt? Det er noe som er råttent i måten disse pasientene blir møtt og behandlet på. Hvor kommer denne sterke motviljen fra? Det er jo ingen tvil om at de er alvorlig syke – og at å «ta seg sammen» eller gå til psykolog ikke hjelper dem. Deres liv er like viktig for dem, som våre liv er for oss. Det er vår plikt å ta dem alvorlig og åpne øynene for vitenskapen som faktisk nå eksisterer. Det er overgrep å nekte dem retten til å forsøke å bli frisk.»

  • mhj 17.03.11, kl. 15:45

   😀 sånne kommentarer liker vi

   Klæms til rikskjendisen ❤

   Nu får du nye nicks igjen Rutt hihi…..

 4. Anna-Lena Grønland 17.03.11, kl. 12:28

  Kunne ikke la være å kommentere den artikkelen. 🙂
  Så flott at dere orker stå på! 🙂
  Stolt over dere! 🙂

  • Rutt 17.03.11, kl. 12:39

   Var det din kommentar Anna-Lena :-)? Kjempe bra at helsepersonell står frem med sine synspunkter også når det ikke bare er som nikkedukker for det offentlige byråkratiet! Det gjør at andre innenfor helsevesenet lytter litt ekstra og terskelen for forståelse blir kanskje ikke så høy..
   🙂

   • Rutt 17.03.11, kl. 12:41

    ….og nå så jeg at du hadde lagt inn en ny kommentar Anna-Lena – veldig bra. Jeg trodde et øyeblikk at du var «helsepersonell» som jeg refererte til over her 😉

 5. Måne 17.03.11, kl. 12:48

  Flott at dagens medisin følger opp! Flott med kommentarer!

 6. Lykke 17.03.11, kl. 13:34

  Aldeles glimrende at det følges opp 🙂 Super kommentar!

 7. Eirran 21.03.11, kl. 21:32

  Jeg la inn denne kommentaren til artikkelen i Dagens Medisin

  I saken som «fastlege» tar opp, er det flere dilemmaer som melder seg, slik jeg ser det.

  Det ene er som mange har påpekt allerede, at det fins vitenskapelig dokumentasjon på enkelte biomedisinske behandlingsformer KAN ha effekt på i hvert fall noen med ME, om enn ikke alle.
  Jeg skal ikke kommentere det videre.

  Det andre dilemmaet er at det norske helsevesenet fremhever at kognitiv atferdsterapi og gradert treningsterapi har vitenskapelig dokumentert effekt på ME-syke.
  La oss for et øyeblikk anta at dette stemmer.
  Wüller er en av de som ofte hevder dette, men i artikkelen “CFS/ME en vitenskapelig utfordring” skriver han: “Det er vist at kognitiv adferdsterapi (CBT) har positiv effekt, men de mest funksjonshemmede pasientene har ikke vært inkludert. CBT kan by på praktiske utfordringer, blant annet fordi tilgangen på terapeuter er begrenset.”
  For det første vil man ikke kunne gi denne behandlingen til de som er alvorlig rammet, som i følge forskning utgjør ca 25 % av de ME-syke. For det andre vil altså de andre måtte søke seg til kvalifiserte terapeuter som kanskje er lokalisert langt unna bostedet. Dette kan medføre at selv moderat ME-syke vil presse seg utover sin egen yteevne pga reisingen, som i sin tur vil kunne gjøre at de blir enda sykere. (Jeg har en mistanke om at mange som har svart i brukerundersøkelse at kognitiv atferdsterapi har gjort dem verre, nettopp har gjort dette).
  Videre sier Malterud og Larun, som hevder at dette har virkning, i Tidsskriftet for den norske at “Fysioterapeuter i primærhelsetjenesten uten omfattende tilleggskompetanse kan gi et adekvat tilbud med støtte i prinsipper og prosedyrer som er presentert her.”
  Men problemet er at så langt jeg vet, er ikke ME en sykdom som gir rett til fri fysioterapi. http://www.legeforeningen.no/asset/24607/2/24607_2.doc
  Dermed, hvis ikke fysioterapien foretas som en del av et rehabiliteringsopphold, så pålegger man altså de ME-syke utgifter til en behandling man hevder er vitenskapelig dokumentert!
  På den andre siden sier fysioterapeut Marianne Svanevik i CFS/ME Nytt for juni 2008 at “Skal behandlingen ha effekt, må fysioterapeuten både ha kompetanse på CFS/ME og den rette ydmykheten i møte med pasienten”

  http://www.helsedirektoratet.no/vp/multimedia/archive/00062/Nyhetsbrev_om_CFS-ME_62119a.pdf

  jeg skal ikke uttale meg om ydmykheten, men jeg tviler på at det fins så mange fysioterapeuter som har kompetanse på CFS/ME. Etter å ha sett litt på studieplanen for fysioterapi ved Høyskolen i bergen, fant jeg ingenting om verken CFS/ME, eller kronisk utmattelsessyndrom.

  Når dette er sagt, så er altså påstanden om at KAT og GTT er vitenskapelig dokumentert basert på et utvalg av pasienter som gir veldig heterogene grupper. Mange av studiene har også høyt frafall. Det kan spekuleres i at det faktisk er de ME-syke som faller fra i slike studier pga av det særegne symptomet ved ME: “Anstrengelsesutsløst utmattelse”.

  Til slutt har vi dilemmaet med særfradraget for store sykdomsutgifter. I følge Skatteetaten er ordningen til for å dekke sykdomskostnader der: “Kostnadene må skyldes sykdommen/svakheten. Kostnader som du ville ha hatt selv om du var frisk, får du ikke fradrag for. Hvis sykdommen har ført til at kostnaden er blitt større enn den ellers ville ha vært, kan du likevel få fradrag for merkostnaden. Det tas således bare hensyn til merkostnaden som skyldes sykdommen mv. I kravet til årsakssammenheng ligger imidlertid et krav om tilstrekkelig nærhet mellom sykdommen/svakheten og kostnaden.”
  De fleste ME-syke som søker behandlinger fordi det offentlige helsevesenet ikke har noe tilbud til dem, får nå avslag med begrunnelse av at det offentlige har tilbud til de ME-syke i form av kognitiv atferdsterapi og gradert treningsterapi.
  Her er det noen som biter seg selv alvorlig i halen.
  Og som jeg har skrevet over, selv de som støtter KAT/GTT mener at tilbudet for tiden er for dårlig utbygd, vil ikke hjelpe de alvorlig rammete. Tilbudet medfører også faktiske utgifter fro den syke som man altså ikke får dekket verken av trygdekontoret eller som særfradrag.

  Er det noen som lurer på hvorfor ME-syke protesterer?

 8. Pingback: Svar fra Helse- og omsorgsdepartementet på underskriftskampanjen for at ME-syke skal få dekket medisinsk behandling « Rutts tankespinn og ME-nyheter

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: