Rutts tankespinn og ME-nyheter

Det meste av det siste innen biomedisinsk forskning på ME

Årsaksforhold ved ME – Modell for sykdomsutvikling

I nyhetsbrevet fra Norges ME-forening fant jeg en god artikkel fra International Association for CFS/ME oversatt til norsk av Eva Stormorken. Den er noen år gammel, men jeg syntes beskrivelsen av ME var god, tross at de siste årene har blitt forsket frem flere nye biologiske markører:

1. ME/CFS er en immunmediert sykdom der det foreligger immunaktivering eller funksjonsforstyrrelse som et resultat av flere årsaker; inkludert triggere av infeksiøs art, miljømessig overfølsomhet, genetiske faktorer, og/eller fysiske belastningsfaktorer. Det som utløser immunaktiveringen eller funksjonsforstyrrelsene ved ME/CFS, er ofte ganske vanskelig å fastslå og er fortsatt ukjent.

2. Symptomene ved ME/CFS skyldes i hovedsak at sentralnervesystemet er involvert, inkludert de nevroendokrine og autonome nervesystemer, endringer i kognisjon, søvnfysiologi, smerteaktiveringsbaner og nevrologiske signaloverføringssystemer.

3. Årsaken til utmattelsen ved ME/CFS er dårlig forstått, men er sannsynligvis et resultat av en kombinasjon mellom funksjonsforstyrrelser i sentralnervesystemet, immunsystemet, det nevroendokrine systemet og uregelmessigheter i metabolsk regulering.

4. ME/CFS er ikke primært en psykisk lidelse. Mange pasienter og deres familier kan imidlertid ha nytte av generelle, støttende psykologiske intervensjoner som kan hjelpe dem til å mestre konsekvensene av en slik ødeleggende, dårlig forstått sykdom og for å rettlede dem gjennom deres anstrengelser med hensyn til rehabilitering og tilpasning

Les hele artikkelen HER

Publisert med godkjennelse

One response to “Årsaksforhold ved ME – Modell for sykdomsutvikling

  1. mhj 23.03.11, kl. 23:57

    😉 jepp like aktuell i dag. Den dama har gjort mye bra arbeid, ingen tvil om det. Synes at denne gir ett fint sammendrag av denne lidelsen. Enig med det du sier at det har kommet masse mere funn i den senere tid og forskningsaktiviteten er blitt høy. Vi nærmerer oss stadig på punkt tre her, med flere avklaringer – det er bare så bra!!

    😀 natta-natti

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: