Rutts tankespinn og ME-nyheter

Det meste av det siste innen biomedisinsk forskning på ME

Forskjeller/likheter mellom ME og MS

Hentet fra suite101.com:

«There are currently no proper diagnostic tests or biomarkers in use for either CFS/ME or multiple sclerosis (some tests are being studied, however). Contrary to common belief, brain MRIs cannot tell CFS/ME and MS apart. Brain lesions in MRI are seen in up to 50% of CFS/ME cases.

Even lumbal puncture (spinal tap) tests in clinical use cannot tell these two apart. Both CFS/ME and multiple sclerosis (and other illnesses) may feature oligoclonal bands in the CSF. Neither is visual evoked potentials (VEP) diagnostic. However, peripheral nerve and muscle damage is almost unheard of in MS, but may often be demonstrated in CFS/ME.

Some blood test results are very typical of CFS/ME, including a low ESR (as low as 0), though a small fraction of patients have elevated ESR. CFS/ME patients often display significant immune dysfunction. Especially IgG1 and IgG3 subclass deficiencies and impaired NK cell function are very common, though these immune tests are only rarely run.»

Les hele artikkelen HER

Les artikkelen på norsk med Google Translater HER

4 responses to “Forskjeller/likheter mellom ME og MS

 1. Anonym 15.04.11, kl. 18:13

  Interessant! Jeg har selv et søsken med MS og har nylig vært gjennom ulike tester på nevrologisk avdeling for å utelukke MS fordi MEen min debuterte med en nummen arm og mange andre nevrologiske symptomer som på mange måter minner mer om MS enn ME. Men MS er utelukket pga fin MR av hodet. Ellers har jo KDM tidligere nevnt at det er en opphopning av disse to sykdommene i samme familie – og senest forrige uke sa han at han hadde 5 familier i Norge der mor/far har MS mens barn har ME – og alle har testet positivt på XMRV.

 2. Tone 15.04.11, kl. 23:48

  Spørs om ikke ME/MS blir løst i løpet av få år, når de virkelige årsakene finnes og kan behandles.

 3. TaS 16.04.11, kl. 16:50

  Jeg har jo helt klart den nevrologiske utgaven av ME med nummenhet og kramper i hender og føtter, pluss mye annet nevrologisk snadder. Eller skal man si den opprinelige forklaringen på sykdommen, for alle med diagnosen ME følger et annet mønster, så det er helt klart viktig at man snart får tester så man får del opp disse gruppene.

  Jeg som alle andre må snakke ut fra min opplevelse og sånn det er i dag med mange grupper, blir det veldig kaotisk og uoversiktlig. Nesten så det ikke er noen grunn og diskutere det, fordi man ofte ikke snakker om det samme. Håper jo det blir forandringer på det snart!

 4. mhj 16.04.11, kl. 18:20

  MS i familien her også, bestefar, utløst progressert etter Asia-syken som gikk – tilfeldig, trur ikke det.
  Om en ser på hans barn da, en med prostatakreft, en med eggstokk sjelden kreftform spredning, en frisk og en med noe tendens til betennelser med intet annet.

  så andre siden – slipper vist ikke unna autoimmune sykdommer i både fars og morsledd. mamma har diabetes type I + lavt stoffskrifte (det var to) utløst av fødsel – bihulebetennelse – tilfeldig – trur ikke det.
  Om en ser på hennes søsken. En død av akutt hjertesvikt, en har sjelden leversykdom, en har muskel og leddsmerter vel det har vist den siste også…..

  Så vel at vi har blitt syke med kronisk avart er kanskje ikke helt tilfeldig??!!

  Så at det opphopning i familieledd, det er jo det – ikke dermed sagt at alle utvikler det samme, men tydligvis en eller annen form for neuro-endo-immunologisk dysfunksjon og kreft.

  Når du snakker om MS, så gikk det en engelsk doku på TV her for litt, og ja må vel si at det var overraskende mange samsvarende symptomer av de nevrologiske, men for min del har æ ikke MS og ikke HLA-genene for verken det eller diabetes – greit å vite…. og æ har heldigvis flyt i strømføringen i nervesystemet, det betyr at den motoriske delen funker, selv med spasmer, og overladningsfenomenene går ut (ikke hyggelig men de gjør nu det da som oftest, ikke morsomt når de går ett annet sted…)…

  Jaja – at det er en heterogen gruppe vi snakker om er helt klart, so TaS sier her. Mitt inntrykk er likevel at dersom du har EBV, CMV eller HHV6 så har du vesenlig mere motoriske dysfunksjoner i nervesystemet, eller utartet – altså at symptomene er noe forskjellig, selv om og med uttalt energisvikt (vel og ikke har det heller som vesentlig i sin profil)….

  ja så veldig for subgruppering her også, så en kan få spesifisert sin type lidelse… så ikke alle blir slått innunder en og samme kam – for det stemmer bare ikke overens med objektive funn sammen med totale symptombildet…. selv med en rekke samsvarende felles funn….

  😉 hmmm… vi blei visst aldri feridig med denne diskusjonen, og for andre som leser – vel hint-hint, det nytter ikke å sloss om biholdelse av en diagnosekode og snakke om at alle tilhører en homogen gruppe og skal ha samme behandling – det er ikke reelt. Eller det å snakke om en test som avslører at du har denne lidelsen, når det normalt sett for flere andre sykdommer er flere objektive kliniske funn som må være tilfredstillt før du får diagnose. Skulle det være annerledes med ME? (neppe..)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: