Rutts tankespinn og ME-nyheter

Det meste av det siste innen biomedisinsk forskning på ME

Rapport og video fra ME-seminar i Stockholm 7. juni

Jeg har mottatt info og linker fra en av våre gode «samarbeidspartnere» i Sverige med rapport og video fra ME-seminaret 7. juni som ble arrangert av RME Stockholm:

«Prof Jonas Blomberg, Uppsala Universitet, ger oss uppdateringar om forskningen kring en potentiell koppling mellan retrovirus (XMRV/MLV) och ME/CFS, samt berättar om det nystartade nationella forskningssamarbetet. Prof Jonas Bergquist, Uppsala Universitet, berättar om sin forskning kring proteinprofiler i ryggmärgsvätskan, och om hur denna metod kunnat skilja ut ME/CFS-patienter från såväl borrelia-patienter som friska kontroller.

Yenan Bryceson, forskare vid Centrum för infektionsmedicin, KI, beskriver sin forskning kring NK-cellfunktion.

Per Julin, forskningsledare vid ME/CFS-projektet på Danderyds sjukhus, berättar om den kliniska och forskningmässiga verksamheten, med fokus på den nya typen av MRT-mätningar av hjärnans blodflöde som ingår i projektet.

Anna Fenander, ordförande i RME Stockholm, rapporterar från den internationella ME/CFS-konferensen i London 20 maj, där tolv forskare från fem länder presenterar sina studier.

Seminariet anordnades av RME Stockholm. Ett referat kommer att publiceras framöver.»

Video til del 1 HER

Video til del 2 HER  

10 responses to “Rapport og video fra ME-seminar i Stockholm 7. juni

 1. Rutt 09.06.11, kl. 19:23

  Kommentar fra Sverige:
  «Jonas Blomberg rapporterade vid seminariet om XMRV/MLV-läget och sina resultat (negativa). En reflektion från mig: Jag tolkar honom som att han menar att det handlar om kontamination (två sorters kontamination, en i WPI, en i Alter/Lo:s labb). Han säger ungefär:
  det var en lovande tes, men det var en ballong som sprack. I detta sammanhang vill jag poängtera att Jonas Blomberg har varit en förkämpe för XMRV/MLV-tesen. Han bjöd in Mikovits till svenska Läkarstämman samt till Smittskyddsinstitutet, och han har själv forskat i frågan. Han har gått in i frågan med en positiv inställning, men efter hand tvingats till denna tråkiga slutsats. Han fortsätter dock att arbeta med ME/CFS och olika potentiella patogener.

  Ni får själva lyssna till hans uttalanden, men jag ville understryka att Blomberg har ett gott uppsåt och är en trovärdig och mycket bra person (jag vill undvika att han på något sätt misstänkliggörs, vilket tyvärr verkar hända nu med alla som ifrågasätter XMRV-tesen).
  Honom vill vi ha kvar på vår sida.»

 2. Tege 09.06.11, kl. 20:09

  Ang. XMRV/MLV så vil framtiden vise hva som er rett. Det skal mer til for å overbevis meg om at dette er/var en ballong.
  At forskere som både nekter, tviler eller tror skal møtes med respekt er jeg helt klar for. Så sant de er faglige og viser respekt for hverandre – og den nødvendige respekt for sykdommen – så har de min respekt.
  Denne sykdommen trenger alt av faglig nysgjerrighet!

 3. TaS 09.06.11, kl. 20:49

  Blomberg er helt klart en vi vil ha på vår siden. Etter det man ser av avvik hos ME psientene, hva annet enn retrovirus kan forårsake en slik tilstand i kroppen? Det eneste jeg kommer på er autoimmunitet eller entrovirus sammen med det genetiske som man har funnet.

  • TaS 09.06.11, kl. 21:06

   Jeg tviler veldig på at entrovirus har egenskaper til å manipulere immunsystemet på den måten man ser hos ME pasienter. Mange sier at de tror ME er en auto-immun sykdom. Jeg tviler på at det oppstår en sånn immun defekt av den grunn. Men, hva vet vel jeg…

   • Norefall 09.06.11, kl. 22:20

    Begrepet auto-immun sykdom er veldig missvisende. Det betyr bare at de kan se hva som skjer, uten å finne ut hvorfor, og konkluderer med at imunforsvaret gjør det av seg selv.. Hvorfor skulle imunforsvaret angripe sin egen kropp? Jeg tror ikke menneskekroppen er så dum 🙂

    Hva om XMRV er årsaken til auto-immun sykdom? Da er den ikke lenger auto-immun 🙂 Forskere tror dem vet alt. Det gjorde de for 100 år siden også. Vi vet idag at det er feil..

    • TaS 09.06.11, kl. 22:40

     Ok. Man vet at immunforsvaret er kronisk oppreguler og at immunceller ikke kommuniserer som de skal. Da er teorien at dette skjer etter at et eller annet patogen, som er borte, har skapt denne overreaksjon. Men, er det virkelig borte? Det tror ikke jeg. Det forklarer heller ikke immundefektene som man har funnet, noe et retrovirus kan.

     Alt på 1850’tallet vare det noen leger – forskere som sa at siden man ikke kunne finne noen årsak eller avvik, måtte det være psykisk! Hehe… utrolig i grunn. Alt de kunne på den tiden var vel og observere det ytre på den stakkaren som var dum nok til å stille opp på lege kontoret. Vi vet vel godt åssen de pasientene hadde det.

 4. Måne 09.06.11, kl. 22:06

  Tiden vil vise hva som er rett ift retrovirusteorien, som Tege sier.. Selv synes jeg det er svært vanskelig å forholde seg til negative studier som konkluderer med forurensning så lenge de ikke kan forklare hvordan det er mulig med slike store forskjeller mellom syke og friske positive.- Ingenting ville gjøre meg mer glad enn om de kunne bevise at dette viruset ikke finnes i våre kropper! Men jeg klarer altså ikke stole på at det er sant så lenge vi mangler denne forklaringen..Dessuten forstår jeg heller ikke hvordan det er mulig at kroppen produserer antistoffer uten at den er infisert med viruset. -Men kanskje jeg er for enkel i min tankegang..
  Uansett er det flott at forskere endelig konsentrerer seg om biomedisinsk forskning på ME! Det er et kjempestort skritt i riktig retning!

 5. mhj 09.06.11, kl. 22:42

  Del 1 ferdighørt – meget bra og spennende :-))

 6. TaS 10.06.11, kl. 14:26

  Forskningen og funnene til professor Jonas Bergquist var veldig inntresant. Det er heldigvis flere og flere som forsker på ME, og sikkert mange som vi ikke vet om. Tidsperspektivet er et annet kapitel som ikke er så hyggelig for oss syke. Men det er vel som med andre sykdommer i denne fasen, man ser forskning fra mange forskjellige vinkler og man sirkler inn mot noe bestem, og i ME er jo det immunologi og infeksjon(er).Og så smått ser vi diverse behandlinger som kan øke livskvaliteten til den dagen man finner årsaken(e)? og en kur. 🙂

  • Måne 10.06.11, kl. 17:35

   Ja, forskningen ti Bergquist er veldig spennende! OG det er altså et formidabelt framskritt at flere og flere prøver å finne dignostiske verktøy og årsaksforhold ift ME! Hurra! -Dette gjør meg såååå glad!
   Og så er det å håpe at norske forskere\klinikere fatter interresse for dette også!
   Jonas Blomberg sa ta det gjenstår mer forskning ift å kunne legge retrovirusteorien død, selv om han tror det er «kontamination (två sorters kontamination, en i WPI, en i Alter/Lo:s labb)»-Hans forsiktige forklaring på at det var 10 gngr så mange positive syke som positive friske, kunne kanskje komme av at de sykes prøver ble undersøkt mye mer og derfor var mer utsatt for forurensning… Men han var da ikke skråsikker på dette heller hørtes det ut som. Jeg forsto heller ikke at han sa noe om antistoffer ift xmrv\mlv…
   -Jeg oppfattet han som han holder døren på gløtt for retrovirusteorien, men at hans forskning nå framover vil dreie seg om andre infeksjoner, dvs det som Meirleir og LHK konsentrerer seg om slik jeg oppfattet han. Så dette i natt, da, så det kan vle være at jeg misforsto noe ;-). Men det er defintivt positiv forskning som foregår i Sverige nå!
   Dette går rette veien! Grattis, svenske medvandrere 🙂 🙂 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: